Saturday, December 31, 2011

:: penghujung tahun ::

"31 disember 2011"... - tarikh yang ditunggu-tunggu.
Ada yang tak sabar-sabar menunggu tarikh ni.

Bagi yang berpacaran, boleh la celebrate bersama-sama.
Bagi yang berkerja, boleh la bercuti untuk esok hari.
Bagi yang berkeluarga, boleh la spend masa untuk suami/isteri & anak-anak.
Bagi yang masih belajar, boleh la hangout dengan kawan-kawan & ketepikan semua buku.
Bagi kanak-kanak, boleh la bergembira melihat percikan bunga api.

Bagi aku, takde yang special untuk sambutan kali ni. Aku rasa aku nak stay dengan 2011. Aku tak sedia lagi untuk 2012. Tp hakikatnya, esok adalah tahun baru dan aku kena terima kenyataan ini.
Apa aku nak buat malam ni? One word : Nothing. (Ye, aku tau aku sangat membosankan)

Bagi korang yang nak celebrate tu, aku ucapkan selamat bergumbira. Enjoy your night, k.. Happy New Year..

p/s : save ur last kiss for me.

Tuesday, December 13, 2011

:: 13.12.11 ::

Aku nak panggil hari ni hari menurun.
Sebab tarikh hari ni - 13.12.11. Nombor-nombor tu menurun, kan. So, hari ni hari menurun.

Untuk mengabadikan hari menurun ni, aku selitkan beberapa gambar yang aku shoot minggu-minggu lepas. Gambar poyo memoyo je.

p/s : mana-mana agency nak panggil aku, sila kan.. :p

Monday, December 12, 2011

:: selesai sudah ::

Dan akhirnya, selesai misi aku di seremban. Setahun lebih berhempas pulas di sini. Macam-macam pengalaman aku rasa. Pahit, manis, masin, masam... Semua aku rasa...

Siapa nak tolong aku packing ni?? Pening aku tengok barang-barang ni semua. Had muatan kargo, 20 kilo je. "Nobita, boleh tak aku pinjam doraemon ko?" HªHªHª

Yang pasti, aku akan merindui bilik aku ni. Bilik ni la yang menjadi penyimpan mohor-mohor besar 1001 rahsia & kenangan aku.

p/s : siapa tolong, aku bagi baju aku nanti :p

Monday, November 14, 2011

:: exam vs psiko ::

Bila musim exam mengetuk pintu rumah, macam-macam gelagat kita masa belajar kan...

Ada yang belajar sambil makan.
Ada yang belajar sambil baring.
Ada yang belajar sambil tengok cermin.
Ada yang belajar sambil dengar lagu.
Ada yang belajar sambil merokok.
Ada yang belajar sambil berborak.
Ada yang belajar sambil berfacebook.
Bla bla bla bla...

Gelagat yang paling ditakuti adalah gelagat psiko. HªHªHª Ada macam-macam jenis orang yang psiko masa exam.
Jenis yang pertama : pelajar lain tengah belajar, tapi si psiko ni tengah relax-relax, tengok movie, pegi jalan-jalan walaupun esok nak exam. Bila semua orang dah tido, baru la si psiko akan belajar.
Jenis yang kedua : pelajar yang memang nampak dia tengah belajar tapi masa discussion, semua fakta dia akan keluarkan dengan penuh keyakinan. Pelajar lain akan takut dan terpegun tengok dia semasa berkata-kata! HªHªHª
Ada tak kawan-kawan korang yang ada gelagat psiko ni?? HªHªHª

Macam mana nak kenal orang psiko ni? Orang-orang psiko ni akan :
1. Berlagak cool walau esok nak exam.
2. Senyum tak lekang dari bibir walaupun tak belajar.
3. Masa exam, dia lah orang pertama keluar dari dewan exam.
4. Masa exam, dia lah orang yang selalu minta kertas jawapan.
5. Status kat facebook : "Esok exam ke? G jalan-jalan la dulu" atau "Selesai membaca buku super tebal" dan sewaktu dengannya.
6. Walaupun 10 minit lagi masa nak start exam, si psiko masih lagi membaca nota.
7. Semasa berborak-borak kosong, si psiko akan menyelitkan teori-teori apa yang dipelajari dengan isi kandungan perbualan. (Supaya nampak hebat)
8. Menampilkan senyuman yang paling manis dalam hidup selepas exam tamat.

Walau apa pun gelagat masa belajar, harap-harap apa yang dibelajar tu masuk la ke dalam otak. Ingat! Parents kita hantar kita kat tempat belajar, untuk belajar. Bukan terkejar-kejar kat shopping mall. HªHªHª

Kalau malas sangat tu, rebus je nota. Air rebusan tu, minum sebanyak 3 kali teguk. Tak pun, gantung nota kat lampu rumah. Nanti cahaya lampu tu menyuluhkan ilmu. HªHªHª

So, selamat belajar kepada semua calon-calon exam. Tak kira la kepada budak sekolah ke, spm ke, stpm ke, maktab ke, universiti ke... Jawab elok-elok la ye. Aku punya exam dah habis! Merdeka! Merdeka! Merdeka! :)

p/s : biar ilmu berat di bahu. Jangan mata ke atas, tangan di bahu :p

Friday, November 11, 2011

:: 11.11.11 vs annoyed ::

Cantik nombor 11.11.11.
Pendapat aku :
Pertama : tarikh ni cantik.
Kedua : nombor ni memang tak membawa apa-apa maksud. Bagi pasangan yang mengabadikan tarikh ni, tahniah aku ucapkan. Bagi yang terlalu & terlampau obses dengan nombor ni, takziah aku ucapkan. HªHªHª
Ketiga : Aku sangat annoyed kat siapa-siapa yang mengutuk manusia lain mengenai tarikh ni. Sukahati dia orang la nak update status kat facebook, twitter or kat mana-mana je mengenai 11.11.11. Tu facebook, twitter dia org. Suka hati la, kan! Kalau ko tak suka nombor ni, ko tak payah la update pasal nombor ni. Ko duduk je diam-diam. Tak pun, deactivate je laman-laman sosial ko tu sehari dan pergi jalan-jalan or shopping. Kan seronok ke hulu ke hilir bawak paper bag. HªHªHª
Keempat : perkara yang sama akan berlaku sekali lagi masa 12.12.12 tahun depan. Dan orang yang sama akan sibuk nak menentang orang lain mengenai nombor ni. We'll wait and see :)

Ok la. 11.11.11 hanya berlaku sekali seumur hidup. Aku ulang, SEKALI je. Bagi manusia-manusia yang berpasangan, yang berkahwin, yang happy pada tarikh ni, tahniah sekali lagi. Bagi yang bersedih, kecewa, menangis, jangan la gusar. 11.11.11 hanyalah nombor. 12.11.11 kan ada. :)

p/s : tarikh birthday aku pun cantik kot. HªHªHª

Thursday, November 10, 2011

:: puisi ::

Seorang hamba Allah yang bergelar kawan telah mengarang sebuah puisi. Ini bukan seperti lagu Fauziah Latiff - "Gubahan Rindu Puisi Syahdu". Tapi "Gubahan Sengal Puisi Mangkuk" HªHªHª Orang sibuk belajar, dia sibuk bersastera. Gagal!

Hayatilah ~

Tajuk: Ruff

Ruff,
Aku dan kau tidak setaraf,
Kau orang selalu minta aotograf,
Aku pulak muka macam kertas graf,
Kalau aku gurau agak rough,
Tapi akan say sorry kalau ada khilaf.

Ruff,
Kau tinggi macam giraffe,
Aku pulak pendek tak cukup urat saraf,
Selalu dapat pain in the calf,
Tak suka pakai scarf,
Sebab rambut aku banyak dandruf.

Ruff,
Kau memang hot stuff,
Walaupun badan xde la tough,
Tapi orang still nak amik aotograf,
Itulah dia si Ruff,
Memang kami tidak setaraf.

p/s : adakah puisi ini menghina aku? HªHªHª

:: pedas ::

Oh! Ni bukan entry pasal makanan pedas, mahupun maggi pedas kaw tu. HªHªHª ni, aku nak promote wet world air panas resort kat pedas negeri sembilan.

So, siapa-siapa rasa yang nak mandi air panas sambil berhibur, silalah datang ke wet world air panas resort ni. Tapi janganlah korang expect tempat ni macam sunway lagoon, ye. HªHªHª Bukan orang negeri sembilan je yang datang, orang dari KL pun datang gak ke sini. Mungkin sebab ada kolam air panas kot!

Tak payah pergi jauh nak hilangkan stress. Tempat ni tak la besar sangat pun, tapi kalau nak hilangkan stress, nak isi masa lapang, nak lari dari rumah (maksud lari dari rumah ni merujuk kepada bosan duduk dalam rumah je), nak rasa jadi mat salleh (sebab berjemur), ringan-ringankan lah diri korang ke sini. Tak mahal pun masuk ke sini. Hanya Rm12 je.

p/s : yang jiwa kacau pun leh datang sini :p

Wednesday, November 2, 2011

:: unofficially ::

Hari ni, secara tidak rasminya, aku dah berjaya habiskan pengajian aku. Alhamdulillah. Tinggal final exam, kursus induksi sistem saraan malaysia (KISSM atau kami panggil kursus induksi selebriti-selebriti malaysia *perasan!*) dan interview SPP (suruhanjaya pegawai pendidikan @ selebriti pilihan penonton *perasan lagi!*)

Kelas aku dah habis!! Dah boleh bangun pukul 12. Dah boleh baring-baring sepenuh masa. Dah boleh ke sana ke mari. (Oh! Alangkah bagusnya jika "perkara itu" tidak berlaku)

Aku rasa nak balik sarawak je sekarang ni. Tapi tiket harga dadah pulak. Haish! Aku tak amik dadah okay. Aku pun tak tau harga dadah berapa. Orang-orang tua kat sarawak selalu samakan sesuatu yang berharga dengan harga dadah. Jadi, aku assume dadah tu mahal la. (Ini bukan isu penting! Isu sekarang aku nak balik sarawak. Aku nak raya kat sarawak. I have no one left here.)

Hujan renyai-renyai kat luar. Macam faham lak perasaan aku sekarang. Aku pun demam teruk sekarang. Dah nak seminggu macam ni. Apalah nasib aku lately ni??

"Whenever you are distressed, worried or confused, just close your eyes, take a deep breath and say: Oh Allah; I love You! I know its your plan, and I put my complete trust in you. You are with me always, and I will succeed because I have supplicated to you. Please protect me and bless me. Amin"

p/s : lupakan & mulakan.

Tuesday, November 1, 2011

:: sekadar renungan ::

Jika kamu memancing ikan... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya & janganlah menganggap ia begitu teguh...cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak...tentu sukar untuk kamu menambalnya semula... Akhirnya ia dibuang... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi...

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan - Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan... KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..?? Terlalu mengejar kesempurnaan... KELAK.. Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Lalu kamu juga yang akan MENYESAL...

p/s : sampai hujung nyawa

Friday, October 28, 2011

:: tayut ::

Happy birthday kat my gumuk, my bambam, my tinta, , my mutuk, my tayut!!

Semalam, 27 oktober, birthday si ijan. 2 tahun dah umur si pipi besar ni. Geram aku tengok gambar-gambar dia. Aku rasa nak gigit pipi dia & adik dia, si alesha. Arghhhhhhh... Rasa nak balik sarawak pulak ;(

Hari ni pulak, 28 oktober, birthday adik perempuan aku. Happy Birthday to my lovely sis! All the best!

Sumpah, aku rindu anak-anak buah aku! Uncle rindu alu-alu aie..!! (Ni dialek melayu sarawak. Siapa yang faham, bagus la. Siapa yang tak faham, sila rujuk kawan-kawan anda yang berasal dari sarawak :)

p/s : tayut = cute (bahasa ngada-ngada)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

:: kalau... ::

kalau aku kata aku lapar, mesti korang suruh aku pergi makan...
Kalau aku kata aku haus, mesti korang suruh aku pergi minum...
Kalau aku kata aku pening, mesti korang suruh aku makan panadol...
Kalau aku kata aku sakit, mesti korang suruh aku pergi klinik...
Kalau aku kata aku rindu???

"Aku sudah tidak punya siapa-siapa"

p/s : ingat lagi gambar ni? ;(

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, October 22, 2011

:: newly wed ::

Taraaaaa...
Selepas 3 tahun, aku akhirnya kembali ke tampin. Lama aku tak ke sini. Tiba-tiba teringat memori lama. KLMJ! HªHªHª

Ok. Kenapa aku ke tampin? Adakah sebab nak main tenpin bowling? Oh, tidak sama sekali.

Tengok gambar-gambar kat atas, dah boleh agak kenapa aku ke tampin? Ye..ye..aku gi kenduri kahwin.. Dan sekali lagi, bukan aku yang kahwin, ok. HªHªHª

Selamat pengantin baru kepada rakan se-kpli, cikgu norain afzan dan suaminya, encik shafiq! Semoga kekal ke anak cucu.

Best pulak tengok orang kahwin. Aku rasa nak nyanyi lagu pengantin baru je tadi. Tapi takut pulak hujan. Habis majlis si ain tu nanti. HªHªHª

p/s : rasa nak kahwin lak :p
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, October 13, 2011

:: I want ::

I want to live in Ur eyes not as a dream but as a sight.
I want to live in Ur mind not as an idea but as a memory.
I want to live in Ur heart not as blood but as a beat.
I want to live in Ur body not as a soul but as a feeling.
I want to live in Ur life not as a friend but as a Reason of Living.

p/s : "3 words, 8 letters..say it & I'm urs"

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, October 9, 2011

:: halo ::

Korang tengok tak bulan kat luar tu sekarang (9 oktober, 11.30 malam)???
Cantik giler! Subahanallah... Seumur hidup aku, tak pernah lagi aku tengok kejadian ni. Ni la first time. Siapa tak tengok, memang rugi laaa...

Kalau nak tau, kejadian ini dipanggil Lingkaran Halo. Lingkaran halo adalah lingkaran putih atau berwarna atau lingkaran pelangi di sekitar benda angkas (misalnya bulan atau matahari). Lingkaran halo timbul kerana pemantulan dan pembiasan sinar bulan dan matahari oleh titik-titik wap air di udara.

Bila lapisan atmosfer bersuhu tinggi, akan berbentuk titik-titik wap air yang halus, sehingga terjadi halo putih, bila atmosfer bersuhu rendah, titik-titik wap air yang terbentuk cukup besar sehingga akan terjadi halo berwarna atau halo berlingkaran pelangi.

Kepada sesiapa yang nak berpacaran ke, nak bertunang ke, nak kahwin ke, cepat-cepatlah keluar dari rumah anda sekarang jugak. Ajak pasangan anda sekali ye. Lamarlah pasangan anda di bawah sinaran bulan sekarang. Hehe #sweet

p/s : "do you?" "I do"
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

:: thank u! ::

Waaaaaaa... Aku dapat hadiah! HªHªHª
Terima kasih kat semua anak-anak aku!
Susah-susah je. Macam-macam ada. Ada pizza, ada air kotak, ada towel, ada mug, ada pen, ada buku, ada kad.. Terima kasih ye... Cikgu akan jaga & simpan semua ni.

Kepada anak-anak ku :
"Saya tak minta semua hadiah ni. Tapi kalau diberi peluang, hanya satu je hadiah yang saya nak : awak semua menjadi orang yang berjaya."

p/s : rasa macam artis sekejap :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, October 8, 2011

:: kenangan ::



ahhhhhhhhhhh... leganya...

Semalam, 7 oktober, dengan rasminya aku dah berjaya menghabiskan 3 bulan praktikal di SK Klawang...
Terima kasih kepada semua warga SK Klawang...
Alhamdulillah...
tapi aku terpaksa berpisah dengan anak-anak aku...
mak ai, ramainya anak aku, kan... hahaha...
sekali lagi, aku ingin tegaskan di sini bahawa aku belum lagi berkahwin...
sekian, harap maklum... hahaha...

bila aku renung muka setiap anak-anak aku semalam, tiba-tiba hati aku terdetik "inilah kali terakhir aku berjumpa dengan mereka semua. entah bila, aku akan jumpa mereka lagi." Untuk kali terakhir, aku biarkan mereka bising. Ada yang berlari di belakang kelas. Ada yang berborak. Dan aku hanya memerhatikan gelagat mereka. Semuanya comel-comel belaka.

Aku pasti, aku akan merindui mereka semua ni. Aku pun lihat jam di tangan aku. 11.40 pagi. 25 minit lagi, aku bukan lagi pendidik untuk mereka. Untuk terakhir kalinya, aku minta mereka semua untuk duduk di tempat masing-masing. Seorang demi seorang nama mereka, aku sebut.

"Haziq, Aiman Farhan, Alya, Amir Haziq, Haizatul, Hifzan, Imran, Afiq Nasir, Azim, Alif Haziq, Azrul, Hazzirul, Afiq Ara, Aiman, Aqil, Redwan, Sharizal, Syazani, Balqis, Arisha, Faqihah, Hafizzudin, Hamizah, Marsitah, Shahmi, Dayana, Shahira, Shazwani, Harmira, Muslimah, Syuhada, Nasrin..."
(tidak lupa jugak kepada anak-anak aku yang berada dalam kelas 4 arif)

3 bulan aku bersama mereka.
3 bulan aku mendidik mereka.
3 bulan aku ketawa bersama mereka.
3 bulan aku melihat mereka.
3 bulan aku mendengar suara mereka.
Dan akhirnya, 7 oktober, aku terpaksa pergi.

"Jika saya marah, bukanlah bermaksud saya bencikan awak tetapi saya marah kerana saya sayangkan awak semua. "
"Jaga diri awak, ibu bapa dan keluarga awak. Belajar rajin-rajin. Cikgu sayang awak semua"


kepada kak zie, thank u so much!!!

kepada Guru Besar, terima kasih daun keladi, nanti terima saya lagi =)


p/s : dan air mata seorang lelaki pun terjatuh...

Tuesday, October 4, 2011

:: dalam ingatan ::

Cuba tengok betul-betul gamba di atas?
Ye, memang betul gamba air kotak. Tapi masihkah anda semua ingat program susu semasa anda di sekolah dahulu kala?? HªHªHª Inilah air susu kotak untuk program susu di sekolah pada zaman sekarang.

Wujud lagi rupanya program susu ni. Actually, susu ni bukan aku punya. Aku tumpang minum je untuk breakfast pagi ni. HªHªHª entah siapa punya dalam peti ais tu.. Kepada housemates aku : jika susu ni korang punya, aku nak korang tahu susu ni dah safely landed dalam usus aku. Terima kasih!! HªHªHª

Selamat pagi..!!!

p/s : teringat zaman-zaman kurang besar :) HªHªHª

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, October 3, 2011

:(

p/s : hurmmm...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, September 30, 2011

:: kelaparan ::

Urghhhhhhh...
Aku tersangatlah kebulur time ni...
Sehari suntuk tak makan...
Semenjak jadi tukang kebun ni, busy je memanjang... Busy buat taik mata... HªHªHª

Aku rasa aku nak makan semua makanan dalam gambar-gambar ni... Ada nasi arab, nasi kandar, burger & roti itali...
Nikmatnya kalau dapat semua benda tu sekarang!!!

Nasi arab tu memang sedap especially ayam tu... Restoran nasi arab ni kat tepi jalan on the way nak ke senawang... Memang berbaloi kalau makan kat sini... Mana taknya, nasi dia sumpah banyak giler...

Nasi kandar tu pulak dari restoran hakim shah alam. Nasi kandar ni memang superb! Ayam goreng tu, mak ai, dapat mengalahkan ayam kfc. Masa dok shah alam dulu, aku boleh makan nasi ni everyday tanpa boring. HªHªHª

Burger besar tu pulak aku makan kat mid valley.. Aku pun dah lupa nama restoran tu.. Korang cari kat area starbucks, on the way nak ke the gardens tu..

Dan roti itali tu aku makan kat bintulu. HªHªHª jangan main-main, kat bintulu pun ada banyak restoran makanan luar. Nama roti itali ni aku dah lupa sebab berbelit-belit lidah aku nak menyebutnya. Rasa roti ni memang giler r! HªHªHª

Semua makanan ni aku bagi 5 bintang. Mungkin sebab aku tengah kebulur kot. HªHªHª

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.