Monday, November 14, 2011

:: exam vs psiko ::

Bila musim exam mengetuk pintu rumah, macam-macam gelagat kita masa belajar kan...

Ada yang belajar sambil makan.
Ada yang belajar sambil baring.
Ada yang belajar sambil tengok cermin.
Ada yang belajar sambil dengar lagu.
Ada yang belajar sambil merokok.
Ada yang belajar sambil berborak.
Ada yang belajar sambil berfacebook.
Bla bla bla bla...

Gelagat yang paling ditakuti adalah gelagat psiko. HªHªHª Ada macam-macam jenis orang yang psiko masa exam.
Jenis yang pertama : pelajar lain tengah belajar, tapi si psiko ni tengah relax-relax, tengok movie, pegi jalan-jalan walaupun esok nak exam. Bila semua orang dah tido, baru la si psiko akan belajar.
Jenis yang kedua : pelajar yang memang nampak dia tengah belajar tapi masa discussion, semua fakta dia akan keluarkan dengan penuh keyakinan. Pelajar lain akan takut dan terpegun tengok dia semasa berkata-kata! HªHªHª
Ada tak kawan-kawan korang yang ada gelagat psiko ni?? HªHªHª

Macam mana nak kenal orang psiko ni? Orang-orang psiko ni akan :
1. Berlagak cool walau esok nak exam.
2. Senyum tak lekang dari bibir walaupun tak belajar.
3. Masa exam, dia lah orang pertama keluar dari dewan exam.
4. Masa exam, dia lah orang yang selalu minta kertas jawapan.
5. Status kat facebook : "Esok exam ke? G jalan-jalan la dulu" atau "Selesai membaca buku super tebal" dan sewaktu dengannya.
6. Walaupun 10 minit lagi masa nak start exam, si psiko masih lagi membaca nota.
7. Semasa berborak-borak kosong, si psiko akan menyelitkan teori-teori apa yang dipelajari dengan isi kandungan perbualan. (Supaya nampak hebat)
8. Menampilkan senyuman yang paling manis dalam hidup selepas exam tamat.

Walau apa pun gelagat masa belajar, harap-harap apa yang dibelajar tu masuk la ke dalam otak. Ingat! Parents kita hantar kita kat tempat belajar, untuk belajar. Bukan terkejar-kejar kat shopping mall. HªHªHª

Kalau malas sangat tu, rebus je nota. Air rebusan tu, minum sebanyak 3 kali teguk. Tak pun, gantung nota kat lampu rumah. Nanti cahaya lampu tu menyuluhkan ilmu. HªHªHª

So, selamat belajar kepada semua calon-calon exam. Tak kira la kepada budak sekolah ke, spm ke, stpm ke, maktab ke, universiti ke... Jawab elok-elok la ye. Aku punya exam dah habis! Merdeka! Merdeka! Merdeka! :)

p/s : biar ilmu berat di bahu. Jangan mata ke atas, tangan di bahu :p

Friday, November 11, 2011

:: 11.11.11 vs annoyed ::

Cantik nombor 11.11.11.
Pendapat aku :
Pertama : tarikh ni cantik.
Kedua : nombor ni memang tak membawa apa-apa maksud. Bagi pasangan yang mengabadikan tarikh ni, tahniah aku ucapkan. Bagi yang terlalu & terlampau obses dengan nombor ni, takziah aku ucapkan. HªHªHª
Ketiga : Aku sangat annoyed kat siapa-siapa yang mengutuk manusia lain mengenai tarikh ni. Sukahati dia orang la nak update status kat facebook, twitter or kat mana-mana je mengenai 11.11.11. Tu facebook, twitter dia org. Suka hati la, kan! Kalau ko tak suka nombor ni, ko tak payah la update pasal nombor ni. Ko duduk je diam-diam. Tak pun, deactivate je laman-laman sosial ko tu sehari dan pergi jalan-jalan or shopping. Kan seronok ke hulu ke hilir bawak paper bag. HªHªHª
Keempat : perkara yang sama akan berlaku sekali lagi masa 12.12.12 tahun depan. Dan orang yang sama akan sibuk nak menentang orang lain mengenai nombor ni. We'll wait and see :)

Ok la. 11.11.11 hanya berlaku sekali seumur hidup. Aku ulang, SEKALI je. Bagi manusia-manusia yang berpasangan, yang berkahwin, yang happy pada tarikh ni, tahniah sekali lagi. Bagi yang bersedih, kecewa, menangis, jangan la gusar. 11.11.11 hanyalah nombor. 12.11.11 kan ada. :)

p/s : tarikh birthday aku pun cantik kot. HªHªHª

Thursday, November 10, 2011

:: puisi ::

Seorang hamba Allah yang bergelar kawan telah mengarang sebuah puisi. Ini bukan seperti lagu Fauziah Latiff - "Gubahan Rindu Puisi Syahdu". Tapi "Gubahan Sengal Puisi Mangkuk" HªHªHª Orang sibuk belajar, dia sibuk bersastera. Gagal!

Hayatilah ~

Tajuk: Ruff

Ruff,
Aku dan kau tidak setaraf,
Kau orang selalu minta aotograf,
Aku pulak muka macam kertas graf,
Kalau aku gurau agak rough,
Tapi akan say sorry kalau ada khilaf.

Ruff,
Kau tinggi macam giraffe,
Aku pulak pendek tak cukup urat saraf,
Selalu dapat pain in the calf,
Tak suka pakai scarf,
Sebab rambut aku banyak dandruf.

Ruff,
Kau memang hot stuff,
Walaupun badan xde la tough,
Tapi orang still nak amik aotograf,
Itulah dia si Ruff,
Memang kami tidak setaraf.

p/s : adakah puisi ini menghina aku? HªHªHª

:: pedas ::

Oh! Ni bukan entry pasal makanan pedas, mahupun maggi pedas kaw tu. HªHªHª ni, aku nak promote wet world air panas resort kat pedas negeri sembilan.

So, siapa-siapa rasa yang nak mandi air panas sambil berhibur, silalah datang ke wet world air panas resort ni. Tapi janganlah korang expect tempat ni macam sunway lagoon, ye. HªHªHª Bukan orang negeri sembilan je yang datang, orang dari KL pun datang gak ke sini. Mungkin sebab ada kolam air panas kot!

Tak payah pergi jauh nak hilangkan stress. Tempat ni tak la besar sangat pun, tapi kalau nak hilangkan stress, nak isi masa lapang, nak lari dari rumah (maksud lari dari rumah ni merujuk kepada bosan duduk dalam rumah je), nak rasa jadi mat salleh (sebab berjemur), ringan-ringankan lah diri korang ke sini. Tak mahal pun masuk ke sini. Hanya Rm12 je.

p/s : yang jiwa kacau pun leh datang sini :p

Wednesday, November 2, 2011

:: unofficially ::

Hari ni, secara tidak rasminya, aku dah berjaya habiskan pengajian aku. Alhamdulillah. Tinggal final exam, kursus induksi sistem saraan malaysia (KISSM atau kami panggil kursus induksi selebriti-selebriti malaysia *perasan!*) dan interview SPP (suruhanjaya pegawai pendidikan @ selebriti pilihan penonton *perasan lagi!*)

Kelas aku dah habis!! Dah boleh bangun pukul 12. Dah boleh baring-baring sepenuh masa. Dah boleh ke sana ke mari. (Oh! Alangkah bagusnya jika "perkara itu" tidak berlaku)

Aku rasa nak balik sarawak je sekarang ni. Tapi tiket harga dadah pulak. Haish! Aku tak amik dadah okay. Aku pun tak tau harga dadah berapa. Orang-orang tua kat sarawak selalu samakan sesuatu yang berharga dengan harga dadah. Jadi, aku assume dadah tu mahal la. (Ini bukan isu penting! Isu sekarang aku nak balik sarawak. Aku nak raya kat sarawak. I have no one left here.)

Hujan renyai-renyai kat luar. Macam faham lak perasaan aku sekarang. Aku pun demam teruk sekarang. Dah nak seminggu macam ni. Apalah nasib aku lately ni??

"Whenever you are distressed, worried or confused, just close your eyes, take a deep breath and say: Oh Allah; I love You! I know its your plan, and I put my complete trust in you. You are with me always, and I will succeed because I have supplicated to you. Please protect me and bless me. Amin"

p/s : lupakan & mulakan.

Tuesday, November 1, 2011

:: sekadar renungan ::

Jika kamu memancing ikan... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya & janganlah menganggap ia begitu teguh...cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak...tentu sukar untuk kamu menambalnya semula... Akhirnya ia dibuang... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi...

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan - Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan... KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..?? Terlalu mengejar kesempurnaan... KELAK.. Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Lalu kamu juga yang akan MENYESAL...

p/s : sampai hujung nyawa