Thursday, December 9, 2010

:: terbaik untukmu ::

masa balik kerja tadi, aku terdengar sebuah lagu ni...
aku suka dengan chorus lagu ni...

"maafkanlah bila ku selalu
membuatmu marah dan benci padaku
ku lakukan itu semua
hanya tuk buatmu bahagia

mungkin ku cuma tak bisa pahami
bagaimana cara tunjukkan maksudku
aku cuma ingin jadi terbaik untukmu"

enjoy the song by tangga....


p/s : be the best among the best...

Sunday, December 5, 2010

:: salam maal hijrah ::



esok kita dah nak masuk tahun baru Islam dah..
di kesempatan ini, aku nak ucapkan Salam Maal Hijrah...

apa azam kali ni?

ke korang tunggu tahun baru 1 januari nanti??? hahaha....
apa-apa pun, jangan lupa pulak baca doa akhir tahun dan awal tahun ye....

tu yang penting...!!!

"Orang yang berhijrah ialah ora
ng menjauhi apa yang ditegah oleh Allah untuk melakukannya..."

...SALAM MAAL HIJRAH.
.




p/s :: jum nyanyi lagu maal hijrah....ingat lg tak???
"awal muharram detik permulaan... (sambung sendiri)....

:: badan sihat ::


morning!!! hehe..monday blues lak pagi-pagi isnin macam ni...
aku dengan tabahnya menuju ke toilet sambil memotivasikan diri aku...
apa motivasi aku?? hahaha..adalahhhhh...hahaha

adeih...hujan lak turun dengan gemilangnya hari ni...sungguh sedap sekiranya kalau aku balik ke rumah dan terus memeluk mimpi...hahaha...



hahaha...korang tengok la tempat duduk aku ni...dah macam stor dah..hahaha...aku tak tahu nak buat apa dah ni...amik gambar sendiri je la...hahaha...tak kan nak ambik gambar kotak tu kan? haha...

ni aku nak habaq mai, la ni, aku dah start balik jogging...haha...selama 4 bulan aku kat bintulu ni, aku telah menternak badan aku sehingga naik 6 kg...mula la aku menggelabah..baru nak sibuk jogging...hahaha...tu la, makan tak ingat dunia...hahaha...selepas diet aku bersama kuno tak menjadi, kami pun terus beralih arah dan mula jogging balik....hahahaha...

teringat aku masa kat uitm dulu...masa sem 1, aku duduk kat kolej perindu...kolej tu dekat sangat dengan stadium....so, selalu jugak la aku jogging kat stadium uitm tu...asal jiwa kacau je, aku pergilah berlari kat stadium tu...hehe...

ok what kalau jogging...korang try la...ringan je rasa badan...daripada korang duduk online berfacebook, bertwitter, jom lah kita pergi jogging ramai-ramai...boleh sehatkan badan... boleh gak isi masa lapang petang-petang...
bagi sesiapa yang ada kat bintulu ni, petang nanti aku jumpa korang kat stadium bintulu ek! hahaha.... jommmmmmm.....









inilah antara krew-krew yang terbabit dalam aktiviti sehat walafiat ni..hahaha...
clap clap!!

p/s :: lepas jogging, kita sampung online balik :)

Thursday, December 2, 2010

:: dewasa vs remaja ::

bila aku fikir-fikir balik, aku rasa aku ni belum cukup dewasa...haha... tapi aku dah tak layak untuk dipanggil remaja...hahaha... kadang-kadang aku rasa aku ni dah dewasa sebab :
  • aku dah ada kerja.
  • aku dah ada duit sendiri.
  • aku dah pakai bil telefon.
  • aku dah ada degree.
  • aku dah abis belajar.
  • aku boleh keluar lepak sampai pagi.
  • aku dah ada janggut.
  • aku kena beli shaver untuk shave janggut.
  • aku dah boleh bawak kereta (auto je la...hahaha).
  • aku dah ada cinta aku sendiri (poyo giler r ayat aku nih).
  • aku boleh settle problem sendiri (insyaAllah).
  • aku boleh pilih baju yang aku suka.
  • aku boleh beli baju dengan duit aku sendiri.
  • aku dah boleh pergi berparty. hahaha....
  • aku dah boleh pergi travel...woot woot!!!!
tapi aku masih jugak rasa macam aku ni budak yang baru abis pmr je...sebab :
  • aku masih mintak duit kat mak aku kalau gaji aku dah abis.hahaha (ni advance je ek)
  • aku masih mintak duit kat kakak aku kalau gaji aku dah abis (ni pun advance gak ek)
  • bapak aku bising sebab aku asyik keluar je (mesti die ingat aku ni baru je abis pmr)
  • parents aku masih kemaskan bilik aku..huhu...
  • aku masih merengek depan parents aku...
  • aku masih tengok kartun.
  • aku suka tengok alat permainan.
  • aku masih ada account friendster...(silly me~ hahaha tapi dah lama tak bukak)

hurm...tapi kan...aku tetap rafiza abd rahman yang dulu..tu je yang tak berubah...insyaAllah..
mungkin aku belum cukup dewasa sebab masih banyak benda yang aku patut belajar...
mungkin aku belum cukup dewasa sebab aku sendiri yang tak nak jadi dewasa..hahaha...
mungkin aku masih seperti budak baru abis pmr sebab aku sukakan zaman remaja aku...
semua tu kemungkinan...

apa-apa pun, life must go on...clap clap...

(picture aku ni macam harammm hahahaha)

p/s : dosa tetap aku sendiri yang pikul sama ada aku dah dewasa atau pun tidak ;)









:: say no to violence against children ::

morning, readers!!! ada facebook?? impossible takde kan?
ada ke orang takde facebook sekarang?? haha..wallahualam...

by the way, change your facebook profile picture to a cartoon from your childhood and
invite your friends to do the same.

Until Monday (Dec.6) there should
be no human faces on facebook,
but an invasion of memories.

This is to
say no to violence against children!


doraemon lah kartun yang paling aku suka dulu!!!! haha... sanggup ponteng nak pergi mengaji semata-mata doraemon...hahaha....
kan best kalau aku ada doraemon... haishhhhhhhh....



p/s : nak doraemon 1 plz....

Wednesday, December 1, 2010

:: karena aku sayang kamu ::

hurmmmm.....even sekolah dah start bercuti tapi aku tetap jugak gigih ke sekolah...
terpaksa, ok! bukan sebab aku rela...datang sekolah bukan buat apa pun...
tengok budak-budak spm dan goyang kaki je kat ofis... (harap-haraplah sampai hujung bulan disember macam ni je)

serius aku bosan dalam ofis sekarang ni...
kalau kat rumah, kan best...dah la sekarang ni musim tengkujuh...
so, aku curilah masa yang ada ni untuk aku update blog aku yang dah berhabuk ni...
sambil-sambil aku blogging ni, sempat gak aku bukak folder mp3 dalam lappy aku ni...
lama jugak aku tak dengar mp3 yang ada dalam lappy ni...

belek punya belek folder mp3, aku terjumpa lagu yang dah lama aku tak dengar...
jom teman aku dengar lagu "karena aku sayang kamu" by dygta...
sentimental lak aku pagi-pagi macam ni...


"Seandainya kau ada disini denganku
Mungkin ku tak sendiri
Bayanganmu yang selalu menemaniku
Hiasi malam sepiku
Kuingin bersama dirimu
Ku tak akan pernah berpaling darimu
Walau kini kujauh darimu
'Kan slalu kunanti
Karena ku sayang kamu

Hati ini selalu memanggil namamu, dengarlah melatiku
Ku berjanji hanyalah untukmu cintaku
Adakah rindu dihatimu, seperti rindu yang kurasa
Haruskah ku terus terlena, tanpamu di sisiku
Ku 'kan slalu menantimu"


sedeh kan...ok lah..aku chow jap..nanti aku update lagi....


p/s :: tisu 1..!!!

Tuesday, November 30, 2010

:: congrats lagi ::

lama rasanya aku tak blogging....
mati akal rasanya...
aku agak busy dengan hidup aku sekarang...
24 jam rasa tak cukup je...tapi aku sendiri tak tahu apa yang aku busy...


minggu lepas, aku pergi konvo my bear ni...haha...dah besar gemuk dah bear aku kat gambar atas tu...at last, graduate jugak bear aku ni...clap clap! "susah payah aku besar kan kau, bear...nanti ko dah keja, jangan lupa kat aku tau, bear!! nanti ko jadi cam tanggang lak..tapi versi bear la...hahaha"

selain daripada bear aku berkonvokesyen, para junior aku pun turut sama berkonvo...sekalung tahniah buat kalian semua...seronok tak rasanya?? tu la yang aku rasa pada 25 mei yang lepas....rasa terlepas beban selama 17 tahun belajar....kepada basyar, ummy, randy, alikan, azhar, nik kecik, azrul dan semua para junior aku, tahniah tau!!! dah dapat keja bagus nanti, belanja la aku... belanja shopping tau! zara, topman, marc jacob & bla bla bla...

hey, best buddy! congrats tau....jangan curi bear aku lak!!
blanja aku shopping nanti ek!




to randy!!! jangan semakin bulat selepas konvo ek.....hahaha... nanti jumpa ko kat kuching!!!

to ummy, congrats gak!!! dah dah la ber'bbm' tu...hahaha...keja keja!


dan inilah antara barisan pelakon tambahan untuk konvokesyen uitm ke 73...(rosdi, nancy, shukri, azim)... kepada azrul, azhar, alikan dan nik kecik, tahniah & selamat maju jaya k!! tak sempat nak bergambar dengan korang hari tu... tapi tak pe...aku rindu sangat kat korang semua!! 4 bulan tak jumpa rasa macam 4 tahun je!!! kepada yam & yap, rugi korang dua tak jumpa aku!!!!

TAHNIAH TEMAN-TEMAN.
clap clap


p/s :: teringat masa zaman study masa tengok clip-clip sebelum konvokesyen start...sedar tak sedar, meleleh pulak air mata ni..sob sob sob

Thursday, August 26, 2010

:: puasa ::


pejam celik pejam celik, tak lama lagi kita nak beraya..jap jap..aku nak pasang lagu raya jap..hehehe.....1 minggu lagi, sesuci lebaran la kita...hahaha...mesti ada yang dah prepare untuk raya kan...mak oi, korang ni...mengalahkan budak kecik je..hahaha...full kan dulu puasa korang tu...hahaha...so, macam mane puasa? dah ade yang berlubang ke?

hahaha... puasa kali ni, bagi aku mencabar sangat...mana tak nya...dah la puasa, kena mengajar lak tu...kalau dok opis memanjang, aku no hal la...hahaha..sedap kot kena aircond...tapi tahun ni, mencabar pulak puasa bagi aku...menjerit-jerit, terpekik terlolong...tu dah menjadi aktiviti harian aku sepanjang 2 bulan ni..hahaha...tahun depan leh la aku masuk AF ke, Mentor ke, American Idol ke (yang ni memang tak lah)..hahaha...kalau bulan sebelum puasa, nak menjerit, aku ok je..haha...ye la..kalau tekak dahaga, boleh je aku minum...tapi bulan puasa kali ni, mak oi, tercabar siot...haha...masa aku tengah duduk dalam ofis takde watpe, terkenang pulak kawan-kawan aku kat sana tengah buat apa...hurmm...kalau dulu, first day puasa, rumah kite orang dah memekak dengar lagu raya....hehe..

kalau tahun lepas, aku pun berkerja jugak masa bulan puasa...tapi dok dalam ofis je memanjang...hahaha...isnin sampai jumaat, muka aku kat ofis TV9 tu...hehe...rindu rasa nak berpuasa kat sana balik...rindu nak berpuasa dengan kawan-kawan aku kat TV9 tu (shykin, FY, fiza, faz, kak farina dan wargaTV9 yang lain)...terimbas balik apa yang berlaku masa aku masih kat TV9 dulu...tahun lepas, muka aku ni asal berbuka je, ade je kat mcdonald OU tu...haha..tapi tak lah everyday...ada jugak aku berbuka kat rumah...siap aku masak lagi ok! hahaha...masak apa? macam biasalah, mee jawa! hahaha...resipi mee jawa aku tu, korang leh amik kat entry yang lepas...hehehe...pernah jugak masa aku masih di bawah TV9 dulu, aku terpaksa bertugas kat luar masa bulan puasa...masa tu aku kena ikut karnival Sua Rasa kat klang...fulamak, tuhan je tahu macam mane hidup aku masa tu...terkejar ke sana ke mari menjaga VIP...owh, masa tu aku kat bawah department corporate communication...so, kenalah jaga VIP, wartawan ape semua tu...tapi takpe..at least, bolehlah aku kenal beberapa orang wartawan...hahaha..masa yang paling best masa berpuasa kat media prima ni, masa 1 warga media prima berbuka bersama-sama...serius, best sangat!!! memang la best...makan free dan sedap-sedap belaka...hahaha...dah lah boleh cuci mata tengok selebriti-selebriti TV3, TV9, 8tv dan NTV7...memang superb la! wuwwwwwwww....hahaha....




kalau 2 tahun yang lepas, aku berpuasa kat kolej aku tu...kat kolej puncak perdana...nilah the best puasa bagi aku!!! ye la..masa tu, aku dok kolej...aku ni tak pernah duduk asrama...jadi nilah first time aku berpuasa kat asrama...best siot...masa berbuka, beli juadah kat bazaar depan kolej...lepas berbuka pulak, aku dan kawan aku g terawikh kat surau kolej...tak pernah miss ok! hahaha..nak tahu sape yang teman aku g terawikh? tu laki si maryam tu, si yap...dialah yang rajin teman aku ni gi terawikh...kalau nak harapkan rosdi, tak payah la...hahaha...pernah sekali, lepas aku dan yap gi terawikh, aku dan dia gi melepak kat kandang (ni bukan sebarang kandang ek.ni tempat budak-budak puncak selalu melepak) sambil guna kain pelikat...hahaha...tak pernah-pernah aku melepak dengan kain pelikat...haha...semalam, 2 malam lepas tu, adalah beberapa orang budak puncak ikut kite orang melepak guna kain pelikat kat kandang tu...hahaha...siot je...serius best berpuasa kat kolej puncak dulu...masa gi bazaar, leh cuci mata tengok awek-awek kat kolej..masa nilah awek-awek akan keluar...yang tak pernah tengok pun, kita akan dapat tengok masa kat bazar...haha...kalau dah nak dekat raya, macam biasa, teman seperjuangan membeli belah aku, si basyar tu akan teman aku gi shopping raya...hahaha...al-maklum la, OU dan sunway pyramid memang dekat dengan kolej...jadi, apalah salahnya kita orang gi shopping, kan? hahaha....kalau basyar takde, aku bawaklah si yap pulak gi SACC mall kat shah alam tu...bukan ape...walaupun setakat SACC MALL je, aku tetap suka pergi mall..hahaha..lebih-lebih lagi masa bulan puasa...bukan apa...semakin dekat nak raya, semakin best pulak suasana kat mall-mall ni...lagu raya kat sana sini..haish...sedih & gembira...hehehe...aku rindu nak berpuasa kat puncak balik ;(


tahun pertama aku berpuasa jauh dari family aku, masa aku kat semester 2...yang ni lah kenangan berpuasa yang paling sadis sekali...hahaha...mana tak nya, sahur makan maggi, berbuka makan maggi...hahaha...dahlah kena dok menyewa...duit ptptn lak, dapat setengah je...nak mintak kat parents, malas pulak rasanya...kalau mintak pun, nak bayar duit sewa rumah...hahaha..masa sem 2 ni, aku and the gengs dok menyewa kat seksyen 24...mula-mula berpuasa tu, ok lagi...sahur kat mamak, berbuka kat mamak...seminggu kemudian, semua muflis...semua makan kat rumah je...hahaha...bila aku fikir balik, apa yang berlaku masa ni, ada hikmahnya..hehe...yelah, kalau aku tak rasa macam ni, sampai bila-bila pun aku tak akan pandai hidup susah...masa tu, kadang-kadang selalu jugak aku fikir "kalau la aku kat rumah masa ni, tentu hidup aku tak seteruk ni" hahaha...mak aku just ketawa bila aku cerita yang aku makan maggi je...haha..mesti dalam hati die "padan muka ko..tulah, manja sangat kat rumah"...hahaha...macam-macam karenah berlaku tahun ni...ada yang kantoi masak meggi kat rumah, ada yang kantoi minum coke dalam bilik, ada yang kantoi merokok...hahaha...nak tahu siapa? hahaha...biarlah kita orang je tahu =p masa nilah, macam-macam aku belajar...belajar erti hidup... =)


(gambar-gambar kat atas tu aku ambik masa bulan puasa tahun-tahun lepas... =))

p/s : hidup ni ibarat bumi yang bulat =)

Tuesday, August 24, 2010

:: bersenang-lenang ::


alhamdulillah...inilah yang kita panggil rezeki bulan ramadhan...tengah aku duduk terpinga-pinga dalam pejabat tu, tetiba kawan aku, si Farid tu sms aku & bagitau aku, cek untuk kerja mengedit buku aku yang lepas dah siap....yay! time sengkek-sengkek ni, ada jugak rezeki masuk...tapi aku sengkek taklah sampai nak kena ikat perut...hahaha...buku kedua yang aku edit ni dah ada kat pasaran sekarang...hehehe....kalau korang nak tengok preview buku ni, silalah layari laman web www.millionairesplanet.com dan klik kat "Bersenang Lenang bersama Google".

kepada sesiapa yang berminat nak mengetahui dengan lebih mendalam mengenai Google, korang kena dapatkan buku ini sekarang! pelbagai aplikasi Google yang kita tak tahu selama ni, terdapat dalam buku ni....serius, korang kena dapatkan buku ni! bukan sebab aku nak lakukan buku ni tapi aku sendiri dah try aplikasi-aplikasi Google yang lain. Kita boleh download aplikasi Google secara free...ye la..sambil aku edit buku ni, aku try la jugak panduan yang ada dalam buku ni....sambil menyelam, minum coke, babe...heheh =)

ni lah serba sedikit mengenai buku "Bersenang Lenang Bersama Google"

"Buku ini memaparkan 10 rahsia magik aplikasi Google yang benar-benar memudahkan pengendalian urusan harian perniagaan anda, terutamanya yang berkaitan dengan ICT. Ia mendedahkan faedah terbaik yang ditawarkan oleh Google secara hands-on – iaitu lebih praktikal supaya pengguna yakin mencuba setiap langkah.
"

jangan lupa, dapatkan buku ni di kedai buku yang berhampiran dengan anda ok! kalau malas nak keluar, beli je secara online...al maklumlah bulan puasa kan...ada yang malas nak keluar...tapi kalau nak ke Bazar Ramadhan, bukan main rajin lagi korang nak pergi kan!!!! hahaha...aku pun macam tu jugak! hahaha...

p/s : carilah rezeki yang halal ye... =)

Sunday, August 15, 2010

:: mee jawa ::


5 hari dah kita berpuasa...bagi yang belum berpuasa tu...puasalah kamu, sebelum kamu dipuasakan..hahaha... kali ni, aku nak share dengan korang semua, menu favourite aku time puasa macam ni....

mak aku dah tau bebeno dah selera tekak aku ni..hahaha...sebenarnya, tak kira bulan puasa ke, bulan tak puasa ke, aku memang gila dengan mee jawa...tapi mee jawa yang mak aku sendiri buat la...kalau mee jawa yang kat kedai tu, aku kureng sikit nak layan...yang paling marvellous adalah mee jawa mak aku tu...
haish...lapar lak rasa nya ni...bulan-bulan puasa macam ni kalau bercakap pasal makanan, memang berkeroncong je perut, kan?? haha...


kenapa aku suka mee jawa??
entah lah...aku suka rasa mee jawa tu...tapi make sure mee jawa tu takde campuran ape-ape seafood...kalau korang nak tau, aku pun pandai gak masak mee jawa ni..hahaha... aku belajar dari mak aku...pernah gak lah aku masak dua tiga kali masa masih study dulu...

ye la, kalau nak tunggu mak aku masak, terpaksalah aku mengidam selama 5 bulan...
time cuti sem, barulah aku dapat rasa mee jawa mak aku...nak tak nak, aku pun belajarlah dari mak aku....at least, bolehlah aku bagi tau kat sesape, aku ni pandai memasak..hahaha... ala..senang je la babe nak masak mee jawa ni...

nak tahu bahan-bahannya?

korang sediakan :

ubi keledek (kalau takde ubi keledek, leh je pakai kentang),
ayam,

serbuk kari ayam,

serbuk kurma,
tepung jagung,
mee kuning,

bawang merah,

bawang putih,

serai,

gula,

garam,

ajinomoto,

telur...

tu je bahan-bahannya...

cara memasaknya :
1) mula-mula korang panaskan air dan masukkan ayam dalam air tu...biar ayam tu mendidih sampai masak...

2) sementara menunggu ayam tu masak, korang rebuskan pulak ubi keledek sampailah ubi tu lembut...lepas je ubi keledek tu masak direbus, korang tuskan ubi tu dan potong ubi tu menjadi dadu...bukan ape, kalau korang potong ubi tu menjadi dadu, senang sikit korang nak blend ubi tu nanti...korang leh masukkan bawang merah dan bawang putih semasa korang nak mengisar ubi keledek tu...masukkan 2, 3 ulas bawang je...tak payah banyak sangat...

3) lepas ubi keledek tu dikisar sampai lumat, korang campurkan dan gaulkan serbuk kari ayam, serbuk kurma bersama dengan ubi keledek yang siap dikisar tu...

4) sambil korang sibuk dengan langkah 2 & 3 tu, korang jangan lupa dengan ayam korang tadi...kang kering lak air didihan tu...tak pasal-pasal kuali terbang lak..hahahaha....bila ayam tu dah masak, korang kena keluarkan aym dari air didihan ayam tu...air didihan ayam tu, korang jangan buang lak...lepas korang keluarkan ayam dari air didihan ayam tu, korang masukkan hasil campuran ubi keledek dengan serbuk kari dan serbuk kurma ke dalam air didihan ayam tersebut...ingat, jangan buang air didihan ayam itu ye!!!

5) lepas tu, panaskan hasil campuran tadi sehingga betul-betul mendidih...masukkan juga serai ke dalam campuran tersebut...sementara menunggu campuran tersebut mendidih, korang ambil balik ayam korang tadi tu...dan carik-carikkan isi ayam korang tu.... selepas dicarik, korang masukkan isi ayam yang dicarik tu ke dalam campuran air didihan ayam bersama ubi keledek, serbuk kari dan serbuk kurma tu....korang jangan lupa masukkan bahan perasa ke dalam campuran...kang tak sedap lak kuah mee jawa korang nanti...aku pulak korang salahkan nanti sebab ajar ajaran sesat....hahaha...

6) kat dapur yang lain, korang rebuskan pulak mee kuning dan telur.

7) selepas langkah ke-5 korang berjaya, maka hiaskanlah mee jawa korang mengikut kreativiti masing-masing...akhir sekali, nikmatilah mee jawa korang seenak-enaknya ye....

hehehehe...selamat mencuba!!!


p/s :: lama nya nak berbuka ni....

Tuesday, August 10, 2010

:: ramadhan al-mubarakh ::


ahlan wa sahlan ramadhan al-mubarakh.....pada kesempatan ini, aku nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan kepada anda semua dan selamatlah berpuasa....
janganlah tak puasa ye...hehehe..nanti tak leh raya lak! =)
sucikan hati kita pada bulan yang mulia ini..andai ada yang tersilap bahasa, ampunkan tuan hamba...

p/s :: teringat masa berpuasa zaman study dulu-dulu :(

:: birthday!! woot wooott!! ::


dah wish birthday kat aku tak? hehe..aku nak wish HAPPY BIRTHDAY kat aku sendiri...hahaha...genap la umur aku 24 tahun sekarang ni...dah besar panjang dah aku ni..hahaha...tahun ni, aku celebrate birthday aku kat bintulu..kalau untuk 3 tahun berturut-turut sebelum ni, aku celebrate kat shah alam, kali ni, aku kembali celebrate kat bintulu...yay!!!!

tengok tak kek kat atas tu? cantik kan? haha...thanks kat licu sebab bagi kek tu...tercapai gak aku nak makan cheese cake sebelum puasa...hehehe...thanks n muah, choo!



angka umur yang baru, jadi rambut pun kenalah baru...hahaha...amacam rambut aku? hahaha..melanggar etika perguruan tak?hehe...


ni pulak cuppycakes dari kunot!! cantik and sedap!! gemuk la aku pasni!! hahaha...nasib baik la puasa lepas ni...hehehe....


inilah barisan watak yang turut mewarnai realiti tv aku kali ni..hahaha...thank you guys!!! hug hug and kiss kiss!!


dan seperti biasa, photographer yang bertugas dan watak yang turut membintangi realiti tv kali ni, bon! hehe..thanks bon...great pictures!

thanks to everyone : kunot, licu, bone, lobo, awang, taufek, ip, ayuni for this....hug hug kiss kiss for u guys!!! i wish orgy pun ada tiem ni ;(

last but not least, HAPPY BIRTHDAY RUFF!!!!


p/s :: 24? still young and dangerous, babe!!! hahaha

:: memanusiakan manusia ::

salam salam...haish...lama dah aku tak berkongsi cerita dengan korang semua, kan? lama aku menyepi...nak buat macam mana, aku busy sebulan ni...nak mengadap lappy pun dah malas...hehe...kenapa aku busy? aku pergi mana? aku buat apa?

aku tak pergi mana-mana pun...selepas je aku sampai sarawak penghujung bulan jun lepas, aku pun terus je berkerja...hehe..yup, aku dah kerja sekarang...sebab tu la aku agak busy...yang aku sempat, bermuka buku (facebooking) je...tu pun aku update status je...nak berkomen-komen kat facebook pun jarang dah sekarang ni...kepada rakan-rakan taulan sekalian, sorry banyak-banyak kalau aku tak leh nak komen status korang sangat...

nak tahu tak aku kerja apa sekarang? hehehe..mesti ada yang kurang percaya dengan perkerjaan aku sekarang ni...hehehe

sebenarnya sekarang ni aku dah sebulan mengajar...dalam bahasa pendeknya, aku dah jadi cikgu...alhamdulillah...akhirnya, dapat jugak aku tukar kerja..daripada penanam anggur kepada cikgu...dapat gak aku capai impian mak aku...dia nak sangat aku jadi cikgu ni..this is for you, mum! aku mengajar kat tempat aku menuntut ilmu masa masih berdarah manis dulu..hahaha...nak dijadikan cerita, aku telah kembali ke tempat asal aku...dapat gak aku berbakti balik kat tempat aku meniarap dan merangkak dulu...hahaha...

tak mudah menjadi seorang cikgu ni...barulah aku dapat rasa perit jerih cikgu aku dulu...bukan senang nak memanusiakan seorang manusia...hurm...kalau dapat students yang nauzubillahminzalik, wallahualam je la...

buat pertama kalinya dalam hidup aku, tepat je pukul 12.40pm, 1 julai 2010, aku telah menerima ucapan "Selamat petang, Cikgu"...haish, tak pernah sebelum-sebelum ni, orang bagi ucapan macam tu kat aku...gembira?gugup?gementar? semua feeling ada...hahahaha..."boleh ke aku mengajar ni?" tu la soalan pertama dalam hati aku ni..hahaha...."ahhhhh, bedal je la...kalau cikgu aku dulu boleh, kenapa aku tak boleh pulak" pandai aku bermonolog dengan diri aku sendiri...hahaha...

ramai gak yang tak percaya aku jadi cikgu sekarang ni...
"ruff, ko jadi cikgu? aku rasa muka ko patut kat tv tu.."
"apa? ko jadi cikgu? hahahahaha"
"macam mana ko boleh jadi cikgu ni? kalau nak tengok gaya, ko langsung takde gaya cikgu"
"boleh ke ko mengajar ni?hahaha"
"muka ko memang tak layak nak jadi cikgu ni, ruff! kesian budak-budak sekolah tu nanti.hahaha"
itulah antara dialog kawan-kawan aku bila ada yang tahu aku kerja apa sekarang ni...haha...
belum try, belum tau bai! hahaha...ini ruff la!!! hahaha...
so far, aku suka gak mengajar ni...tu pun kalau aku masuk kelas favourite aku...kalau kelas yang aku tak berapa nak suka, berat je kaki aku ni nak masuk...bukan aku memilih tapi students zaman sekarang ni berbeza sangat daripada students zaman aku masih bergelar pelajar...apa yang beza?? yang tu, aku off record...hahaha...tak boleh nak komen apa-apa...hahaha...setakat mengajar ni, aku takde masalah apa pun...lagi pun, aku mengajar bahasa melayu dan sejarah...memang aku pakar! hahaha...tapi takde la pakar macam Za'ba...hehehe...
nak tengok aku mengajar macam mana?hahaha...jadilah anak murid aku dulu! hehehe...



selepas sebulan lebih aku mengajar, tibalah masa yang aku tunggu-tunggu..hahaha...gaji time!!! hahahaha....alhamdulillah! bila gaji pertama masuk, aku rasa macam aku telah gi terapi je..haha..mane tak nya, penat lelah aku selama 20 tahun aku belajar, akhirnya aku dapat gak ganjarannya...nak tahu apa perasaan nya? korang kerja la dulu k...hehehe...walau pun aku belom dapat lagi terima gaji degree aku tapi it's ok kot...nanti-nanti pun aku dapat gak gaji gred degree aku...masyuk-masyuk....hahaha....

anyway, inilah penyebab kenapa aku busy sekarang ni...hehe..kat entry lain nanti, aku akan cerita lagi pengalaman aku mengajar k...hahaha...memang banyak yang lucu sepanjang sebulan aku jadi cikgu ni....nanti la ek! *clap clap*

p/s : memanusiakan manusia? =)

Wednesday, July 28, 2010

:: ehem ehem ::

salam salam...
lama aku tak update blog aku nih... sorry sangat-sangat..hehehe...sekarang ni busy giler...giler ar! hahaha... balik je sarawak, kerja bertimbun...
"eh eh, bukan ko penganggur ke, ruff?" hahaha...
"ha ah, aku penganggur yang bukan penganggur...paham tak?" hahahaha...
memang aku dah lama giler tak update blog ni....si yam tu pun dah ade page yang cantik..
tak boleh jadi ni..hehehe...
ala, ada masa nanti, aku update la apa yang berlaku kat aku dalam tempoh sebulan aku berkabung ni...kepada sape-sape yang dah tahu what happened to me, anda semua senyap je la ek..hehehe....
well.....cukup la tu kot...nanti-nanti aku bising lagi kat sini ok!
*clap clap*

p/s : rindu korang arrr!!!!

Friday, June 18, 2010

:: father's day ::



Happy Father's Day to the one and only, my lovely dad, Abd Rahman b Abg Hj. Jaya...
i love u dad!!

im so proud to be ur son!!
im so proud to have u as my dad!!

"selagi orang tua kita masih hidup, hargailah mereka sebaik-baiknya... ikutlah pesanan, kata-kata dan amanat mereka... mereka hanya mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya... Jika apa yang dipinta bercanggah dengan kehendak kita, anggaplah itu sebagai pengorbanan kita untuk mereka... tanpa mereka, siapalah kita..."


HAPPY FATHER'S DAY, DAD!!


Thursday, June 17, 2010

:: saya prihatin ::


Sebagai seorang manusia, marilah kita sama-sama menyokong Kempen Kami Prihatin..
Jika ada sesiapa yang ingin membuang bayi, fikirlah sedalam-dalamnya!
Anda sudah melakukan dosa, jadi kenapa perlu ditambah lagi dosa anda??
Jika anda tidak mahu menjaga bayi tersebut, serahkan bayi tersebut kepada individu yang sanggup menjaga bayi anda atau badan kebajikan yang sedia ada.
Bayi tersebut tidak bersalah. Anda yang bersalah, jadi buanglah diri anda!

Keprihatinan kita bukan hanya dengan masalah pembuangan bayi tetapi kita perlu prihatin dengan masalah-masalah yang melibatkan isu kemanusiaan...
Di manakah letaknya perasaan dan pemikiran kita sebagai manusia dan makhluk berakal yang dicipta oleh-Nya?

Saya, Rafiza Abd Rahman bersama-sama Prihatin terhadap masalah ini.
Anda Bagaimana?


p/s :: jika ada sesiapa yang ingin membuang bayi, serahkan sahaja bayi tersebut kepadaku =)
one vote from me!!

Tuesday, June 15, 2010

:: you're still the one ::

When I first saw you, I saw love.
And the first time you touched me, I felt love.
And after all this time, you're still the one I love.

Looks like we made it
Look how far we've come my baby

We mighta took the long way

We knew we'd get there someday

They said, "I bet they'll never make it"
But just look at us holding on

We're still together still going strong

You're still the one I run to

The one that I belong to
You're still the one
I want for life

You're still the one that I love

The only one I dream of

You're still the one I kiss good night

Ain't nothing better
We beat the odds together

I'm gla
d we didn't listen
Look at what we would
be missing


Monday, June 14, 2010

:: i need u ::

mum, i wish u are here..
mum, i really need u at this moment..
mum, im scared...
;(



Sunday, June 13, 2010

:: sorry ::

kalau la apa yang rosdi cakap tu betol,
aku nak minta maaf kat mak aku...
im sorry mum ;(


:: bukan siapa-siapa ::

aku bukan siapa-siapa...
aku bukan anak dato', tan sri mahupun tun...
aku bukan anak raja mahupun kerabat diraja...
aku bukan artis, model, selebriti mahupun personaliti tv...
aku hanya manusia biasa...
aku hanya anak kepada abd rahman dan rajunah...
aku hanya ada nama aku, rafiza bin abd rahman...

jika aku mempunyai harta,
harta itu milik ayah dan mak aku...
jika aku mempunyai ijazah,
ijazah itu hanya sekeping kertas...
jika aku mempunyai rupa,
rupa itu hanya perhiasan sebentar sahaja...
jika aku mempunyai kepandaian,
kepandaian itu hanya sementara...
jika aku mempunyai keluarga,
keluarga aku suatu hari nanti akan pergi meninggalkan aku...
jika aku mempunyai kawan, sahabat & teman,
mereka juga akan pergi meninggalkan aku...
apa yang kau ada, rafiza?

aku hanya ada nama aku...
rafiza abd rahman...
aku hanya ada roh aku untuk bernyawa agar aku dapat terus berfikir...
aku hanya ada otak aku untuk berfikir...
aku hanya ada mata aku untuk melihat, menafsir dan berfikir...
aku hanya ada hidung aku untuk terus hidup agar aku dapat berfikir...
aku hanya ada mulut aku untuk berkata-kata dan mengunyah makanan agar aku terus hidup dan berfikir...
aku hanya ada telinga aku untuk mendengar, menafsir dan berfikir...
aku hanya ada tangan dan kaki aku untuk melakukan apa yang aku fikir...
itu sahaja yang aku ada...
nama dan diri aku...

aku bukan siapa-siapa...
aku hanya rafiza abd rahman...
tidak perlu takut kepada ku...
tidak perlu tunduk sembah kepada ku...
tidak perlu malu kepada ku..
tidak perlu merendah diri di depan ku...
tidak perlu mendabik dada di depan ku...

kita duduk dan asingkan diri kita...
tanya diri kita, apa yang kita ada?
duit, harta, rupa paras menawan, status, kepandaian...?
itu semua hanya milik Tuhan yang Esa....

jika kita tidak bernama dan tiada diri kita, apa yang kita ada...?
jika aku bukan rafiza bin abd rahman, siapakah aku...?


p/s :: hargai & terima diri kita seadanya sebelum kita menilai orang lain... =)


:: hairstyle ::

kali ni, aku nak story pasal hairstyle aku yang penah aku buat..hehehe...mohawk, botak, smart, armani...macam-macam style dah aku buat...saje je nak buat pelbagai...hahaha...tak la orang bosan tengok kita..haish...story ni aku saje nak berkongsi dengan korang semua... =)

hahaha...ni style rambut masa zaman gelap dulu..hahaha...semata-mata nak amik result STPM, sanggup blonde rambut...hahaha...ala...masa tu zaman baru nak naik...so, saje je nak rasa rambut blonde..hahaha...


ni style rambut masa raya aidiladha 2009...senang je buat rambut ni...bagi tau hairstylist, anda nak botakkan kepala...suruh dia gunakan mesin rambut yang no.1 untuk bahagian tepi dan no.3 untuk bahagian atas...lepas dah selesai proses membotakkan kepala, mintak hairstylist tu buat line kat bahagian atas kepala...terpulang pada korang nak buat sebelah kiri atau kanan kepala...lepas tu, mintak hairstylist tu buat bentuk 'M' kat bahagian depan (area dahi) tu...
taraaaaaaaaaaa....dah siap dah...hahahaha....



ni style rambut aku masa cuti sem 5..hahaha..aku malas nak potong..biar je panjang..ingat nak buat macam Noh Hujan tu..hahaha..tapi tak jadi lak sebab nak kena masuk semester baru...hahaha.... ini kali kedua rambut aku panjang selepas aku darjah 3...hahaha..lama kan....


yang ni ala-ala mohawk gak la...aku suka rambut macam ni..sebab kalau pacak, rambut tu tak tinggi sangat...yang ni senang je setting...kalau rambut tu panjang sikit dan nak buat style mohawk, payah sikit la nak setting..haha...



kalau aku malas nak setting rambut, aku lebih suka guna topi je...yelah, setakat nak keluar makan setengah jam, tak kan lah nak setting rambut bagai kan..hahaha...bukan senang nak setting rambut...kalau seminit dua, tak pe gak...ni sampai setengah jam ke sejam nak setting rambut sahaja...masa itu emas, babe..hahaha



style ni aku buat masa hujung tahun lepas...aku dye kaler brown. then, buat style mohawk...




ni style nak gi interview..hahaha...tak kan la time interview pun nak rambut pacak-pacak...kena ikut sahsiah rupa diri sikit....hahaha...time ni, aku nak pergi cari tempat praktikal..so, kena la bertatasusila sikit.hehehe...nak setting rambut style ni senang je..korang gi potong rambut korang mohawk...pastu, masa nak setting, korang jangan setting mohawk style lak..korang belah tepi je..then, pandai-pandai la korang setting...asalkan korang rasa sedap mata memandang tu, maka, jadilah style rambut macam ni..hahaha




selain bertopi, aku suka gak pakai beanie..alasannya, sama je..aku malas nak setting sangat rambut aku...nak mudah, pakai je topi & beanie..hehehe...tapi kadang-kadang je aku beanie...ikut tempat la...tak kan la tempat panas terik nak pakai beanie,kan? hahaha..tu mangsa fesyen tu! hahahaha



yang ni pun sama...style malas nak setting rambut..hahaha...style ni jadi macam ni lepas aku botakkan kepala aku...3,4 minggu lepas botakkan kepala, rambut aku pun jadilah macam ni..hahaha...pendek sangat..nak setting pun tak boleh..biar je la macam ni...hahahaha


dua gambar kat atas tu, antara topi yang aku pernah pakai.... sekarang, aku tak tahu mana dua topi ni pergi..hahaha...


style rambut kat atas ni masa aku tengah buat praktikal kat TV9...masa tu aku duduk kat department komunikasi korporat...jadi, kena la sentiasa bersopan santun...ye la, aku kena jaga VIP...deal dengan VIP...so, first impression is very important!! =)


sekarang ni kan ala-ala musim panas...hahaha..so, aku pun pakai la tribly hat ni...hahaha...



rambut mohawk yang macam ni payah nak setting!!!! korang duduk la depan cermin tu setengah jam ke sejam..hahaha...ye la..nak kena guna hair dryer..nak kena guna straighten rambut ape semua...hahaha...kalau nak guna gel pulak, kena guna gel yang betol-betol strong gel..hahaha...



ni style rambut mohawk masa nak raya tahun 2008.....

yang ni pulak, style mohawk last year...aku dye rambut aku kaler brown...hahaha...


nak buat rambut mohawk ni bukan senang...panjang rambut kena betol...barulah boleh pacak...kalau panjang sangat, tak boleh lak rambut tu nak berdiri....nak setting rambut mohawk pun bukannya senang...actually, boleh je setting sesuka hati...tapi nanti nampak la rambut korang entah apa-apa je...bagi aku, kalau nak nampak betol-betol kemas, kenalah korbankan sikit masa...kalau nak sesuka hati, baik tak yah berkemas langsung..hahahaha


aku suka buat line kat kepala aku..tapi line bukan sebarang line...macam gambar kat atas tu, aku buat huruf 'Z'....line tu pulak sampai kat belakang kepala...nak buat line biasa tu memang boleh..tapi banyak sangat yang dah buat line lurus macam tu je....so, aku amik konsep yang sama tapi aku twist sikit je...nanti kalau twist banyak sangat, orang tak boleh nak terima rupa kita ni..hahahahaha...


ketiga-tiga rambut kat atas ni asalnya mohawk style...tapi aku tak setting rambut aku kepada mohawk...aku buat ala-ala pacak macam tu je...ni masa aku dah malas nak duduk depan cermin berjam-jam...hahaha...aku belahkan ketepi je...pastu buat pacak sikit..abis cite.hahaha...





style rambut macam kat atas ni pun aku suka..hahaha...aku guntingkan rambut aku tu ala mohawk...yang ni, aku botakkan bahagian tepi kepala aku..biar rambut kat area atas tu je panjang...bila dah siap, korang jangan la buat mohawk...ambik hairdryer and belah ketepi terus....tak payah guna gel atau wax atau clay...haha..jimat kan?hahaha...biar je kering macam tu...


aku suka jugak rambut panjang macam kat gambar atas ni...tak perlu nak setting pacak..biar je macam tu..hahaha..yang penting, konfiden je...lebih lebih lagi kalau aku dye rambut aku...aku biarkan je rambut aku tu macam tu je..tanpa guna wax atau gel atau clay....keringkan guna hairdryer, dah siap...hehehehe....ni rambut aku last year jugak before aku gunting ke mohawk style.....kalau korang tak nak nampak rambut korang kering sangat, korang dye kan sahaja rambut korang...sebab bagi aku, kalau rambut kaler hitam ni, kalau tak pakai wax, gel atau clay, rambut kita akan nampak kering sangat...nak pendek kan cerita, dye kan sahaja rambut tu....hahahaha

sekarang ni, rambut aku dah botak balik....hahaha..senang cite...abis mandi, pakai baju, dah siap.....tak perlu nak guna hairdryer, straighten, wax, gel atau clay....aku botakkan kepala ni sebab nak bagi rambut baru aku tumbuh dengan sehat...hehehe...lepas dah tumbuh elok nanti, aku akan start balik dengan eksperimen rambut aku...hahahahaha...kalau nak bergaya, senang je..bergayalah ikut situasi dan purchasing power kita...tak perlu untuk kelihatan pelik untuk menarik perhatian orang...jadilah diri sendiri dan confident dengan pembawakan diri......chow!!!!!

p/s :: rambut bukan sahaja mahkota untuk perempuan.. =)