Sunday, June 13, 2010

:: hairstyle ::

kali ni, aku nak story pasal hairstyle aku yang penah aku buat..hehehe...mohawk, botak, smart, armani...macam-macam style dah aku buat...saje je nak buat pelbagai...hahaha...tak la orang bosan tengok kita..haish...story ni aku saje nak berkongsi dengan korang semua... =)

hahaha...ni style rambut masa zaman gelap dulu..hahaha...semata-mata nak amik result STPM, sanggup blonde rambut...hahaha...ala...masa tu zaman baru nak naik...so, saje je nak rasa rambut blonde..hahaha...


ni style rambut masa raya aidiladha 2009...senang je buat rambut ni...bagi tau hairstylist, anda nak botakkan kepala...suruh dia gunakan mesin rambut yang no.1 untuk bahagian tepi dan no.3 untuk bahagian atas...lepas dah selesai proses membotakkan kepala, mintak hairstylist tu buat line kat bahagian atas kepala...terpulang pada korang nak buat sebelah kiri atau kanan kepala...lepas tu, mintak hairstylist tu buat bentuk 'M' kat bahagian depan (area dahi) tu...
taraaaaaaaaaaa....dah siap dah...hahahaha....



ni style rambut aku masa cuti sem 5..hahaha..aku malas nak potong..biar je panjang..ingat nak buat macam Noh Hujan tu..hahaha..tapi tak jadi lak sebab nak kena masuk semester baru...hahaha.... ini kali kedua rambut aku panjang selepas aku darjah 3...hahaha..lama kan....


yang ni ala-ala mohawk gak la...aku suka rambut macam ni..sebab kalau pacak, rambut tu tak tinggi sangat...yang ni senang je setting...kalau rambut tu panjang sikit dan nak buat style mohawk, payah sikit la nak setting..haha...



kalau aku malas nak setting rambut, aku lebih suka guna topi je...yelah, setakat nak keluar makan setengah jam, tak kan lah nak setting rambut bagai kan..hahaha...bukan senang nak setting rambut...kalau seminit dua, tak pe gak...ni sampai setengah jam ke sejam nak setting rambut sahaja...masa itu emas, babe..hahaha



style ni aku buat masa hujung tahun lepas...aku dye kaler brown. then, buat style mohawk...




ni style nak gi interview..hahaha...tak kan la time interview pun nak rambut pacak-pacak...kena ikut sahsiah rupa diri sikit....hahaha...time ni, aku nak pergi cari tempat praktikal..so, kena la bertatasusila sikit.hehehe...nak setting rambut style ni senang je..korang gi potong rambut korang mohawk...pastu, masa nak setting, korang jangan setting mohawk style lak..korang belah tepi je..then, pandai-pandai la korang setting...asalkan korang rasa sedap mata memandang tu, maka, jadilah style rambut macam ni..hahaha




selain bertopi, aku suka gak pakai beanie..alasannya, sama je..aku malas nak setting sangat rambut aku...nak mudah, pakai je topi & beanie..hehehe...tapi kadang-kadang je aku beanie...ikut tempat la...tak kan la tempat panas terik nak pakai beanie,kan? hahaha..tu mangsa fesyen tu! hahahaha



yang ni pun sama...style malas nak setting rambut..hahaha...style ni jadi macam ni lepas aku botakkan kepala aku...3,4 minggu lepas botakkan kepala, rambut aku pun jadilah macam ni..hahaha...pendek sangat..nak setting pun tak boleh..biar je la macam ni...hahahaha


dua gambar kat atas tu, antara topi yang aku pernah pakai.... sekarang, aku tak tahu mana dua topi ni pergi..hahaha...


style rambut kat atas ni masa aku tengah buat praktikal kat TV9...masa tu aku duduk kat department komunikasi korporat...jadi, kena la sentiasa bersopan santun...ye la, aku kena jaga VIP...deal dengan VIP...so, first impression is very important!! =)


sekarang ni kan ala-ala musim panas...hahaha..so, aku pun pakai la tribly hat ni...hahaha...



rambut mohawk yang macam ni payah nak setting!!!! korang duduk la depan cermin tu setengah jam ke sejam..hahaha...ye la..nak kena guna hair dryer..nak kena guna straighten rambut ape semua...hahaha...kalau nak guna gel pulak, kena guna gel yang betol-betol strong gel..hahaha...



ni style rambut mohawk masa nak raya tahun 2008.....

yang ni pulak, style mohawk last year...aku dye rambut aku kaler brown...hahaha...


nak buat rambut mohawk ni bukan senang...panjang rambut kena betol...barulah boleh pacak...kalau panjang sangat, tak boleh lak rambut tu nak berdiri....nak setting rambut mohawk pun bukannya senang...actually, boleh je setting sesuka hati...tapi nanti nampak la rambut korang entah apa-apa je...bagi aku, kalau nak nampak betol-betol kemas, kenalah korbankan sikit masa...kalau nak sesuka hati, baik tak yah berkemas langsung..hahahaha


aku suka buat line kat kepala aku..tapi line bukan sebarang line...macam gambar kat atas tu, aku buat huruf 'Z'....line tu pulak sampai kat belakang kepala...nak buat line biasa tu memang boleh..tapi banyak sangat yang dah buat line lurus macam tu je....so, aku amik konsep yang sama tapi aku twist sikit je...nanti kalau twist banyak sangat, orang tak boleh nak terima rupa kita ni..hahahahaha...


ketiga-tiga rambut kat atas ni asalnya mohawk style...tapi aku tak setting rambut aku kepada mohawk...aku buat ala-ala pacak macam tu je...ni masa aku dah malas nak duduk depan cermin berjam-jam...hahaha...aku belahkan ketepi je...pastu buat pacak sikit..abis cite.hahaha...





style rambut macam kat atas ni pun aku suka..hahaha...aku guntingkan rambut aku tu ala mohawk...yang ni, aku botakkan bahagian tepi kepala aku..biar rambut kat area atas tu je panjang...bila dah siap, korang jangan la buat mohawk...ambik hairdryer and belah ketepi terus....tak payah guna gel atau wax atau clay...haha..jimat kan?hahaha...biar je kering macam tu...


aku suka jugak rambut panjang macam kat gambar atas ni...tak perlu nak setting pacak..biar je macam tu..hahaha..yang penting, konfiden je...lebih lebih lagi kalau aku dye rambut aku...aku biarkan je rambut aku tu macam tu je..tanpa guna wax atau gel atau clay....keringkan guna hairdryer, dah siap...hehehehe....ni rambut aku last year jugak before aku gunting ke mohawk style.....kalau korang tak nak nampak rambut korang kering sangat, korang dye kan sahaja rambut korang...sebab bagi aku, kalau rambut kaler hitam ni, kalau tak pakai wax, gel atau clay, rambut kita akan nampak kering sangat...nak pendek kan cerita, dye kan sahaja rambut tu....hahahaha

sekarang ni, rambut aku dah botak balik....hahaha..senang cite...abis mandi, pakai baju, dah siap.....tak perlu nak guna hairdryer, straighten, wax, gel atau clay....aku botakkan kepala ni sebab nak bagi rambut baru aku tumbuh dengan sehat...hehehe...lepas dah tumbuh elok nanti, aku akan start balik dengan eksperimen rambut aku...hahahahaha...kalau nak bergaya, senang je..bergayalah ikut situasi dan purchasing power kita...tak perlu untuk kelihatan pelik untuk menarik perhatian orang...jadilah diri sendiri dan confident dengan pembawakan diri......chow!!!!!

p/s :: rambut bukan sahaja mahkota untuk perempuan.. =)

2 comments:

  1. trhibur tgk gaye rmbut lu bro..
    gua nak tnye ni..lu ade rmbur gugur x?
    gua pun dah buat mcm2 gak kat rmbut gua.. tpi msalahnya sjak sthun lps, rmbut gua ade je gugur hari2.. xla byk gugur dlm shari tu tpi ade lah dlm lngkungan 10..gua buat research,bwh 50 helai tu kire normal la.. kalo gua botak, rmbut tmbuh balik x? gua tkut jadi cam wayne rooney

    ReplyDelete
  2. Smart giler style rmbut lu bro//kalo ppuan yg wat rmbut gini alahaii..entah jadi ape la gaknye...:D

    ReplyDelete