Thursday, August 26, 2010

:: puasa ::


pejam celik pejam celik, tak lama lagi kita nak beraya..jap jap..aku nak pasang lagu raya jap..hehehe.....1 minggu lagi, sesuci lebaran la kita...hahaha...mesti ada yang dah prepare untuk raya kan...mak oi, korang ni...mengalahkan budak kecik je..hahaha...full kan dulu puasa korang tu...hahaha...so, macam mane puasa? dah ade yang berlubang ke?

hahaha... puasa kali ni, bagi aku mencabar sangat...mana tak nya...dah la puasa, kena mengajar lak tu...kalau dok opis memanjang, aku no hal la...hahaha..sedap kot kena aircond...tapi tahun ni, mencabar pulak puasa bagi aku...menjerit-jerit, terpekik terlolong...tu dah menjadi aktiviti harian aku sepanjang 2 bulan ni..hahaha...tahun depan leh la aku masuk AF ke, Mentor ke, American Idol ke (yang ni memang tak lah)..hahaha...kalau bulan sebelum puasa, nak menjerit, aku ok je..haha...ye la..kalau tekak dahaga, boleh je aku minum...tapi bulan puasa kali ni, mak oi, tercabar siot...haha...masa aku tengah duduk dalam ofis takde watpe, terkenang pulak kawan-kawan aku kat sana tengah buat apa...hurmm...kalau dulu, first day puasa, rumah kite orang dah memekak dengar lagu raya....hehe..

kalau tahun lepas, aku pun berkerja jugak masa bulan puasa...tapi dok dalam ofis je memanjang...hahaha...isnin sampai jumaat, muka aku kat ofis TV9 tu...hehe...rindu rasa nak berpuasa kat sana balik...rindu nak berpuasa dengan kawan-kawan aku kat TV9 tu (shykin, FY, fiza, faz, kak farina dan wargaTV9 yang lain)...terimbas balik apa yang berlaku masa aku masih kat TV9 dulu...tahun lepas, muka aku ni asal berbuka je, ade je kat mcdonald OU tu...haha..tapi tak lah everyday...ada jugak aku berbuka kat rumah...siap aku masak lagi ok! hahaha...masak apa? macam biasalah, mee jawa! hahaha...resipi mee jawa aku tu, korang leh amik kat entry yang lepas...hehehe...pernah jugak masa aku masih di bawah TV9 dulu, aku terpaksa bertugas kat luar masa bulan puasa...masa tu aku kena ikut karnival Sua Rasa kat klang...fulamak, tuhan je tahu macam mane hidup aku masa tu...terkejar ke sana ke mari menjaga VIP...owh, masa tu aku kat bawah department corporate communication...so, kenalah jaga VIP, wartawan ape semua tu...tapi takpe..at least, bolehlah aku kenal beberapa orang wartawan...hahaha..masa yang paling best masa berpuasa kat media prima ni, masa 1 warga media prima berbuka bersama-sama...serius, best sangat!!! memang la best...makan free dan sedap-sedap belaka...hahaha...dah lah boleh cuci mata tengok selebriti-selebriti TV3, TV9, 8tv dan NTV7...memang superb la! wuwwwwwwww....hahaha....




kalau 2 tahun yang lepas, aku berpuasa kat kolej aku tu...kat kolej puncak perdana...nilah the best puasa bagi aku!!! ye la..masa tu, aku dok kolej...aku ni tak pernah duduk asrama...jadi nilah first time aku berpuasa kat asrama...best siot...masa berbuka, beli juadah kat bazaar depan kolej...lepas berbuka pulak, aku dan kawan aku g terawikh kat surau kolej...tak pernah miss ok! hahaha..nak tahu sape yang teman aku g terawikh? tu laki si maryam tu, si yap...dialah yang rajin teman aku ni gi terawikh...kalau nak harapkan rosdi, tak payah la...hahaha...pernah sekali, lepas aku dan yap gi terawikh, aku dan dia gi melepak kat kandang (ni bukan sebarang kandang ek.ni tempat budak-budak puncak selalu melepak) sambil guna kain pelikat...hahaha...tak pernah-pernah aku melepak dengan kain pelikat...haha...semalam, 2 malam lepas tu, adalah beberapa orang budak puncak ikut kite orang melepak guna kain pelikat kat kandang tu...hahaha...siot je...serius best berpuasa kat kolej puncak dulu...masa gi bazaar, leh cuci mata tengok awek-awek kat kolej..masa nilah awek-awek akan keluar...yang tak pernah tengok pun, kita akan dapat tengok masa kat bazar...haha...kalau dah nak dekat raya, macam biasa, teman seperjuangan membeli belah aku, si basyar tu akan teman aku gi shopping raya...hahaha...al-maklum la, OU dan sunway pyramid memang dekat dengan kolej...jadi, apalah salahnya kita orang gi shopping, kan? hahaha....kalau basyar takde, aku bawaklah si yap pulak gi SACC mall kat shah alam tu...bukan ape...walaupun setakat SACC MALL je, aku tetap suka pergi mall..hahaha..lebih-lebih lagi masa bulan puasa...bukan apa...semakin dekat nak raya, semakin best pulak suasana kat mall-mall ni...lagu raya kat sana sini..haish...sedih & gembira...hehehe...aku rindu nak berpuasa kat puncak balik ;(


tahun pertama aku berpuasa jauh dari family aku, masa aku kat semester 2...yang ni lah kenangan berpuasa yang paling sadis sekali...hahaha...mana tak nya, sahur makan maggi, berbuka makan maggi...hahaha...dahlah kena dok menyewa...duit ptptn lak, dapat setengah je...nak mintak kat parents, malas pulak rasanya...kalau mintak pun, nak bayar duit sewa rumah...hahaha..masa sem 2 ni, aku and the gengs dok menyewa kat seksyen 24...mula-mula berpuasa tu, ok lagi...sahur kat mamak, berbuka kat mamak...seminggu kemudian, semua muflis...semua makan kat rumah je...hahaha...bila aku fikir balik, apa yang berlaku masa ni, ada hikmahnya..hehe...yelah, kalau aku tak rasa macam ni, sampai bila-bila pun aku tak akan pandai hidup susah...masa tu, kadang-kadang selalu jugak aku fikir "kalau la aku kat rumah masa ni, tentu hidup aku tak seteruk ni" hahaha...mak aku just ketawa bila aku cerita yang aku makan maggi je...haha..mesti dalam hati die "padan muka ko..tulah, manja sangat kat rumah"...hahaha...macam-macam karenah berlaku tahun ni...ada yang kantoi masak meggi kat rumah, ada yang kantoi minum coke dalam bilik, ada yang kantoi merokok...hahaha...nak tahu siapa? hahaha...biarlah kita orang je tahu =p masa nilah, macam-macam aku belajar...belajar erti hidup... =)


(gambar-gambar kat atas tu aku ambik masa bulan puasa tahun-tahun lepas... =))

p/s : hidup ni ibarat bumi yang bulat =)

Tuesday, August 24, 2010

:: bersenang-lenang ::


alhamdulillah...inilah yang kita panggil rezeki bulan ramadhan...tengah aku duduk terpinga-pinga dalam pejabat tu, tetiba kawan aku, si Farid tu sms aku & bagitau aku, cek untuk kerja mengedit buku aku yang lepas dah siap....yay! time sengkek-sengkek ni, ada jugak rezeki masuk...tapi aku sengkek taklah sampai nak kena ikat perut...hahaha...buku kedua yang aku edit ni dah ada kat pasaran sekarang...hehehe....kalau korang nak tengok preview buku ni, silalah layari laman web www.millionairesplanet.com dan klik kat "Bersenang Lenang bersama Google".

kepada sesiapa yang berminat nak mengetahui dengan lebih mendalam mengenai Google, korang kena dapatkan buku ini sekarang! pelbagai aplikasi Google yang kita tak tahu selama ni, terdapat dalam buku ni....serius, korang kena dapatkan buku ni! bukan sebab aku nak lakukan buku ni tapi aku sendiri dah try aplikasi-aplikasi Google yang lain. Kita boleh download aplikasi Google secara free...ye la..sambil aku edit buku ni, aku try la jugak panduan yang ada dalam buku ni....sambil menyelam, minum coke, babe...heheh =)

ni lah serba sedikit mengenai buku "Bersenang Lenang Bersama Google"

"Buku ini memaparkan 10 rahsia magik aplikasi Google yang benar-benar memudahkan pengendalian urusan harian perniagaan anda, terutamanya yang berkaitan dengan ICT. Ia mendedahkan faedah terbaik yang ditawarkan oleh Google secara hands-on – iaitu lebih praktikal supaya pengguna yakin mencuba setiap langkah.
"

jangan lupa, dapatkan buku ni di kedai buku yang berhampiran dengan anda ok! kalau malas nak keluar, beli je secara online...al maklumlah bulan puasa kan...ada yang malas nak keluar...tapi kalau nak ke Bazar Ramadhan, bukan main rajin lagi korang nak pergi kan!!!! hahaha...aku pun macam tu jugak! hahaha...

p/s : carilah rezeki yang halal ye... =)

Sunday, August 15, 2010

:: mee jawa ::


5 hari dah kita berpuasa...bagi yang belum berpuasa tu...puasalah kamu, sebelum kamu dipuasakan..hahaha... kali ni, aku nak share dengan korang semua, menu favourite aku time puasa macam ni....

mak aku dah tau bebeno dah selera tekak aku ni..hahaha...sebenarnya, tak kira bulan puasa ke, bulan tak puasa ke, aku memang gila dengan mee jawa...tapi mee jawa yang mak aku sendiri buat la...kalau mee jawa yang kat kedai tu, aku kureng sikit nak layan...yang paling marvellous adalah mee jawa mak aku tu...
haish...lapar lak rasa nya ni...bulan-bulan puasa macam ni kalau bercakap pasal makanan, memang berkeroncong je perut, kan?? haha...


kenapa aku suka mee jawa??
entah lah...aku suka rasa mee jawa tu...tapi make sure mee jawa tu takde campuran ape-ape seafood...kalau korang nak tau, aku pun pandai gak masak mee jawa ni..hahaha... aku belajar dari mak aku...pernah gak lah aku masak dua tiga kali masa masih study dulu...

ye la, kalau nak tunggu mak aku masak, terpaksalah aku mengidam selama 5 bulan...
time cuti sem, barulah aku dapat rasa mee jawa mak aku...nak tak nak, aku pun belajarlah dari mak aku....at least, bolehlah aku bagi tau kat sesape, aku ni pandai memasak..hahaha... ala..senang je la babe nak masak mee jawa ni...

nak tahu bahan-bahannya?

korang sediakan :

ubi keledek (kalau takde ubi keledek, leh je pakai kentang),
ayam,

serbuk kari ayam,

serbuk kurma,
tepung jagung,
mee kuning,

bawang merah,

bawang putih,

serai,

gula,

garam,

ajinomoto,

telur...

tu je bahan-bahannya...

cara memasaknya :
1) mula-mula korang panaskan air dan masukkan ayam dalam air tu...biar ayam tu mendidih sampai masak...

2) sementara menunggu ayam tu masak, korang rebuskan pulak ubi keledek sampailah ubi tu lembut...lepas je ubi keledek tu masak direbus, korang tuskan ubi tu dan potong ubi tu menjadi dadu...bukan ape, kalau korang potong ubi tu menjadi dadu, senang sikit korang nak blend ubi tu nanti...korang leh masukkan bawang merah dan bawang putih semasa korang nak mengisar ubi keledek tu...masukkan 2, 3 ulas bawang je...tak payah banyak sangat...

3) lepas ubi keledek tu dikisar sampai lumat, korang campurkan dan gaulkan serbuk kari ayam, serbuk kurma bersama dengan ubi keledek yang siap dikisar tu...

4) sambil korang sibuk dengan langkah 2 & 3 tu, korang jangan lupa dengan ayam korang tadi...kang kering lak air didihan tu...tak pasal-pasal kuali terbang lak..hahahaha....bila ayam tu dah masak, korang kena keluarkan aym dari air didihan ayam tu...air didihan ayam tu, korang jangan buang lak...lepas korang keluarkan ayam dari air didihan ayam tu, korang masukkan hasil campuran ubi keledek dengan serbuk kari dan serbuk kurma ke dalam air didihan ayam tersebut...ingat, jangan buang air didihan ayam itu ye!!!

5) lepas tu, panaskan hasil campuran tadi sehingga betul-betul mendidih...masukkan juga serai ke dalam campuran tersebut...sementara menunggu campuran tersebut mendidih, korang ambil balik ayam korang tadi tu...dan carik-carikkan isi ayam korang tu.... selepas dicarik, korang masukkan isi ayam yang dicarik tu ke dalam campuran air didihan ayam bersama ubi keledek, serbuk kari dan serbuk kurma tu....korang jangan lupa masukkan bahan perasa ke dalam campuran...kang tak sedap lak kuah mee jawa korang nanti...aku pulak korang salahkan nanti sebab ajar ajaran sesat....hahaha...

6) kat dapur yang lain, korang rebuskan pulak mee kuning dan telur.

7) selepas langkah ke-5 korang berjaya, maka hiaskanlah mee jawa korang mengikut kreativiti masing-masing...akhir sekali, nikmatilah mee jawa korang seenak-enaknya ye....

hehehehe...selamat mencuba!!!


p/s :: lama nya nak berbuka ni....

Tuesday, August 10, 2010

:: ramadhan al-mubarakh ::


ahlan wa sahlan ramadhan al-mubarakh.....pada kesempatan ini, aku nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan kepada anda semua dan selamatlah berpuasa....
janganlah tak puasa ye...hehehe..nanti tak leh raya lak! =)
sucikan hati kita pada bulan yang mulia ini..andai ada yang tersilap bahasa, ampunkan tuan hamba...

p/s :: teringat masa berpuasa zaman study dulu-dulu :(

:: birthday!! woot wooott!! ::


dah wish birthday kat aku tak? hehe..aku nak wish HAPPY BIRTHDAY kat aku sendiri...hahaha...genap la umur aku 24 tahun sekarang ni...dah besar panjang dah aku ni..hahaha...tahun ni, aku celebrate birthday aku kat bintulu..kalau untuk 3 tahun berturut-turut sebelum ni, aku celebrate kat shah alam, kali ni, aku kembali celebrate kat bintulu...yay!!!!

tengok tak kek kat atas tu? cantik kan? haha...thanks kat licu sebab bagi kek tu...tercapai gak aku nak makan cheese cake sebelum puasa...hehehe...thanks n muah, choo!



angka umur yang baru, jadi rambut pun kenalah baru...hahaha...amacam rambut aku? hahaha..melanggar etika perguruan tak?hehe...


ni pulak cuppycakes dari kunot!! cantik and sedap!! gemuk la aku pasni!! hahaha...nasib baik la puasa lepas ni...hehehe....


inilah barisan watak yang turut mewarnai realiti tv aku kali ni..hahaha...thank you guys!!! hug hug and kiss kiss!!


dan seperti biasa, photographer yang bertugas dan watak yang turut membintangi realiti tv kali ni, bon! hehe..thanks bon...great pictures!

thanks to everyone : kunot, licu, bone, lobo, awang, taufek, ip, ayuni for this....hug hug kiss kiss for u guys!!! i wish orgy pun ada tiem ni ;(

last but not least, HAPPY BIRTHDAY RUFF!!!!


p/s :: 24? still young and dangerous, babe!!! hahaha

:: memanusiakan manusia ::

salam salam...haish...lama dah aku tak berkongsi cerita dengan korang semua, kan? lama aku menyepi...nak buat macam mana, aku busy sebulan ni...nak mengadap lappy pun dah malas...hehe...kenapa aku busy? aku pergi mana? aku buat apa?

aku tak pergi mana-mana pun...selepas je aku sampai sarawak penghujung bulan jun lepas, aku pun terus je berkerja...hehe..yup, aku dah kerja sekarang...sebab tu la aku agak busy...yang aku sempat, bermuka buku (facebooking) je...tu pun aku update status je...nak berkomen-komen kat facebook pun jarang dah sekarang ni...kepada rakan-rakan taulan sekalian, sorry banyak-banyak kalau aku tak leh nak komen status korang sangat...

nak tahu tak aku kerja apa sekarang? hehehe..mesti ada yang kurang percaya dengan perkerjaan aku sekarang ni...hehehe

sebenarnya sekarang ni aku dah sebulan mengajar...dalam bahasa pendeknya, aku dah jadi cikgu...alhamdulillah...akhirnya, dapat jugak aku tukar kerja..daripada penanam anggur kepada cikgu...dapat gak aku capai impian mak aku...dia nak sangat aku jadi cikgu ni..this is for you, mum! aku mengajar kat tempat aku menuntut ilmu masa masih berdarah manis dulu..hahaha...nak dijadikan cerita, aku telah kembali ke tempat asal aku...dapat gak aku berbakti balik kat tempat aku meniarap dan merangkak dulu...hahaha...

tak mudah menjadi seorang cikgu ni...barulah aku dapat rasa perit jerih cikgu aku dulu...bukan senang nak memanusiakan seorang manusia...hurm...kalau dapat students yang nauzubillahminzalik, wallahualam je la...

buat pertama kalinya dalam hidup aku, tepat je pukul 12.40pm, 1 julai 2010, aku telah menerima ucapan "Selamat petang, Cikgu"...haish, tak pernah sebelum-sebelum ni, orang bagi ucapan macam tu kat aku...gembira?gugup?gementar? semua feeling ada...hahahaha..."boleh ke aku mengajar ni?" tu la soalan pertama dalam hati aku ni..hahaha...."ahhhhh, bedal je la...kalau cikgu aku dulu boleh, kenapa aku tak boleh pulak" pandai aku bermonolog dengan diri aku sendiri...hahaha...

ramai gak yang tak percaya aku jadi cikgu sekarang ni...
"ruff, ko jadi cikgu? aku rasa muka ko patut kat tv tu.."
"apa? ko jadi cikgu? hahahahaha"
"macam mana ko boleh jadi cikgu ni? kalau nak tengok gaya, ko langsung takde gaya cikgu"
"boleh ke ko mengajar ni?hahaha"
"muka ko memang tak layak nak jadi cikgu ni, ruff! kesian budak-budak sekolah tu nanti.hahaha"
itulah antara dialog kawan-kawan aku bila ada yang tahu aku kerja apa sekarang ni...haha...
belum try, belum tau bai! hahaha...ini ruff la!!! hahaha...
so far, aku suka gak mengajar ni...tu pun kalau aku masuk kelas favourite aku...kalau kelas yang aku tak berapa nak suka, berat je kaki aku ni nak masuk...bukan aku memilih tapi students zaman sekarang ni berbeza sangat daripada students zaman aku masih bergelar pelajar...apa yang beza?? yang tu, aku off record...hahaha...tak boleh nak komen apa-apa...hahaha...setakat mengajar ni, aku takde masalah apa pun...lagi pun, aku mengajar bahasa melayu dan sejarah...memang aku pakar! hahaha...tapi takde la pakar macam Za'ba...hehehe...
nak tengok aku mengajar macam mana?hahaha...jadilah anak murid aku dulu! hehehe...



selepas sebulan lebih aku mengajar, tibalah masa yang aku tunggu-tunggu..hahaha...gaji time!!! hahahaha....alhamdulillah! bila gaji pertama masuk, aku rasa macam aku telah gi terapi je..haha..mane tak nya, penat lelah aku selama 20 tahun aku belajar, akhirnya aku dapat gak ganjarannya...nak tahu apa perasaan nya? korang kerja la dulu k...hehehe...walau pun aku belom dapat lagi terima gaji degree aku tapi it's ok kot...nanti-nanti pun aku dapat gak gaji gred degree aku...masyuk-masyuk....hahaha....

anyway, inilah penyebab kenapa aku busy sekarang ni...hehe..kat entry lain nanti, aku akan cerita lagi pengalaman aku mengajar k...hahaha...memang banyak yang lucu sepanjang sebulan aku jadi cikgu ni....nanti la ek! *clap clap*

p/s : memanusiakan manusia? =)