Thursday, August 26, 2010

:: puasa ::


pejam celik pejam celik, tak lama lagi kita nak beraya..jap jap..aku nak pasang lagu raya jap..hehehe.....1 minggu lagi, sesuci lebaran la kita...hahaha...mesti ada yang dah prepare untuk raya kan...mak oi, korang ni...mengalahkan budak kecik je..hahaha...full kan dulu puasa korang tu...hahaha...so, macam mane puasa? dah ade yang berlubang ke?

hahaha... puasa kali ni, bagi aku mencabar sangat...mana tak nya...dah la puasa, kena mengajar lak tu...kalau dok opis memanjang, aku no hal la...hahaha..sedap kot kena aircond...tapi tahun ni, mencabar pulak puasa bagi aku...menjerit-jerit, terpekik terlolong...tu dah menjadi aktiviti harian aku sepanjang 2 bulan ni..hahaha...tahun depan leh la aku masuk AF ke, Mentor ke, American Idol ke (yang ni memang tak lah)..hahaha...kalau bulan sebelum puasa, nak menjerit, aku ok je..haha...ye la..kalau tekak dahaga, boleh je aku minum...tapi bulan puasa kali ni, mak oi, tercabar siot...haha...masa aku tengah duduk dalam ofis takde watpe, terkenang pulak kawan-kawan aku kat sana tengah buat apa...hurmm...kalau dulu, first day puasa, rumah kite orang dah memekak dengar lagu raya....hehe..

kalau tahun lepas, aku pun berkerja jugak masa bulan puasa...tapi dok dalam ofis je memanjang...hahaha...isnin sampai jumaat, muka aku kat ofis TV9 tu...hehe...rindu rasa nak berpuasa kat sana balik...rindu nak berpuasa dengan kawan-kawan aku kat TV9 tu (shykin, FY, fiza, faz, kak farina dan wargaTV9 yang lain)...terimbas balik apa yang berlaku masa aku masih kat TV9 dulu...tahun lepas, muka aku ni asal berbuka je, ade je kat mcdonald OU tu...haha..tapi tak lah everyday...ada jugak aku berbuka kat rumah...siap aku masak lagi ok! hahaha...masak apa? macam biasalah, mee jawa! hahaha...resipi mee jawa aku tu, korang leh amik kat entry yang lepas...hehehe...pernah jugak masa aku masih di bawah TV9 dulu, aku terpaksa bertugas kat luar masa bulan puasa...masa tu aku kena ikut karnival Sua Rasa kat klang...fulamak, tuhan je tahu macam mane hidup aku masa tu...terkejar ke sana ke mari menjaga VIP...owh, masa tu aku kat bawah department corporate communication...so, kenalah jaga VIP, wartawan ape semua tu...tapi takpe..at least, bolehlah aku kenal beberapa orang wartawan...hahaha..masa yang paling best masa berpuasa kat media prima ni, masa 1 warga media prima berbuka bersama-sama...serius, best sangat!!! memang la best...makan free dan sedap-sedap belaka...hahaha...dah lah boleh cuci mata tengok selebriti-selebriti TV3, TV9, 8tv dan NTV7...memang superb la! wuwwwwwwww....hahaha....




kalau 2 tahun yang lepas, aku berpuasa kat kolej aku tu...kat kolej puncak perdana...nilah the best puasa bagi aku!!! ye la..masa tu, aku dok kolej...aku ni tak pernah duduk asrama...jadi nilah first time aku berpuasa kat asrama...best siot...masa berbuka, beli juadah kat bazaar depan kolej...lepas berbuka pulak, aku dan kawan aku g terawikh kat surau kolej...tak pernah miss ok! hahaha..nak tahu sape yang teman aku g terawikh? tu laki si maryam tu, si yap...dialah yang rajin teman aku ni gi terawikh...kalau nak harapkan rosdi, tak payah la...hahaha...pernah sekali, lepas aku dan yap gi terawikh, aku dan dia gi melepak kat kandang (ni bukan sebarang kandang ek.ni tempat budak-budak puncak selalu melepak) sambil guna kain pelikat...hahaha...tak pernah-pernah aku melepak dengan kain pelikat...haha...semalam, 2 malam lepas tu, adalah beberapa orang budak puncak ikut kite orang melepak guna kain pelikat kat kandang tu...hahaha...siot je...serius best berpuasa kat kolej puncak dulu...masa gi bazaar, leh cuci mata tengok awek-awek kat kolej..masa nilah awek-awek akan keluar...yang tak pernah tengok pun, kita akan dapat tengok masa kat bazar...haha...kalau dah nak dekat raya, macam biasa, teman seperjuangan membeli belah aku, si basyar tu akan teman aku gi shopping raya...hahaha...al-maklum la, OU dan sunway pyramid memang dekat dengan kolej...jadi, apalah salahnya kita orang gi shopping, kan? hahaha....kalau basyar takde, aku bawaklah si yap pulak gi SACC mall kat shah alam tu...bukan ape...walaupun setakat SACC MALL je, aku tetap suka pergi mall..hahaha..lebih-lebih lagi masa bulan puasa...bukan apa...semakin dekat nak raya, semakin best pulak suasana kat mall-mall ni...lagu raya kat sana sini..haish...sedih & gembira...hehehe...aku rindu nak berpuasa kat puncak balik ;(


tahun pertama aku berpuasa jauh dari family aku, masa aku kat semester 2...yang ni lah kenangan berpuasa yang paling sadis sekali...hahaha...mana tak nya, sahur makan maggi, berbuka makan maggi...hahaha...dahlah kena dok menyewa...duit ptptn lak, dapat setengah je...nak mintak kat parents, malas pulak rasanya...kalau mintak pun, nak bayar duit sewa rumah...hahaha..masa sem 2 ni, aku and the gengs dok menyewa kat seksyen 24...mula-mula berpuasa tu, ok lagi...sahur kat mamak, berbuka kat mamak...seminggu kemudian, semua muflis...semua makan kat rumah je...hahaha...bila aku fikir balik, apa yang berlaku masa ni, ada hikmahnya..hehe...yelah, kalau aku tak rasa macam ni, sampai bila-bila pun aku tak akan pandai hidup susah...masa tu, kadang-kadang selalu jugak aku fikir "kalau la aku kat rumah masa ni, tentu hidup aku tak seteruk ni" hahaha...mak aku just ketawa bila aku cerita yang aku makan maggi je...haha..mesti dalam hati die "padan muka ko..tulah, manja sangat kat rumah"...hahaha...macam-macam karenah berlaku tahun ni...ada yang kantoi masak meggi kat rumah, ada yang kantoi minum coke dalam bilik, ada yang kantoi merokok...hahaha...nak tahu siapa? hahaha...biarlah kita orang je tahu =p masa nilah, macam-macam aku belajar...belajar erti hidup... =)


(gambar-gambar kat atas tu aku ambik masa bulan puasa tahun-tahun lepas... =))

p/s : hidup ni ibarat bumi yang bulat =)

1 comment: